RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Війна Путіна з НАТО: розвідка побачила переломний момент по Чорному морю

У зв'язку з планами НАТО нарощувати свої військово-морські сили на Чорному морі важливу роль в цьому питанні в зараз грає позиція Болгарії і Туреччини.

Про це йдеться у звіті американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

У ньому наголошується, що позиція Болгарії і Туреччини цілком може загальмувати цей процес.

Болгарія має довгу і складну історію з Росією, час від часу з'являючись, то в союзі, то в конфронтації з східним гігантом. Але зараз сварка з Росією непопулярна серед болгарських виборців. У світлі президентських виборів, намічених на жовтень, нинішній уряд спробує втихомирити "яструбів". Так ще 16 червня прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов підтвердив опозицію уряду до розширення військово-морських сил НАТО на Чорному морі. При цьому Болгарська соціалістична партія наполягає на проведенні парламентських слухань для гарантій того, що країна не буде брати участь у подібних заходах.

До недавнього часу Туреччина була активним прихильником ініціатив НАТО в Чорному морі. Але в останні кілька тижнів Анкара докладає зусиль для нормалізації відносин з Москвою, які були зіпсовані в листопаді 2015 року після того, як винищувачі турецьких ВПС збили російський Су-24. Після російської анексії Криму і тим більше після листопадового інциденту, стало зрозуміло, що Туреччина буде домагатися більшої присутності НАТО як всередині, так і поблизу її кордонів, в якості страховки від російської військової відплати. Але тепер, коли Туреччина намагається помиритися з Росією, Анкара, швидше за все, буде обережніше щодо розгортання сил НАТО в Чорному морі.

Як повідомляв "Апостроф", український журналіст Віталій Портніков пояснив, як президент РФ Володимир Путін може піднести сюрприз НАТО, "промацавши" Альянс на території його країн-членів.