RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

​НАТО посилює військову присутність біля кордонів з Росією

НАТО розгортає чотири багатонаціональні батальйони в Естонії, Латвії, Литві та Польщі.

Про це на саміті Альянсу повідомив генсек Альянсу Йенс Столтенберг, передає кореспондент "Апострофа".

За словами Столтенберга батальйони будуть діяти на ротаційній основі, при цьому Канада буде курирувати латвійська батальйон, Німеччина — литовський, а Великобританія — естонська. США будуть курирувати батальйону, що дислокується в Польщі.

"Це дуже важливі кроки, але це лише частина великих зусиль, які включають в себе сформувати на території Румунії багатонаціональну бригаду", - зазначив Столтенберг. Він підкреслив, що такими діями НАТО дає зрозуміти, що напад на одного союзника, буде розцінюватися як напад на цілий блок.

Генеральний секретар Альянсу також повідомив, що в НАТО мають намір зробити зусилля по розгортанню системи захисту від балістичних ракет. "Це означає, що американські кораблі, що базуються в Іспанії, РЛС в Туреччині і перехоплювачі в Румунії будуть працювати разом під командуванням і контролем НАТО. Це буде надійний щит від ракетних атак з-за меж Євроатлантичної зони, але він не буде нести ніякої загрози російському ракетно-ядерному арсеналу", - заявив Столтенберг.

Він також підкреслив, що учасники саміту визнали кіберпростір "зоною для проведення операцій".

Як повідомляв "Апостроф", на саміті НАТО президент України Петро Порошенко вже зустрівся з низкою глав інших держав. Запланована також зустріч з президентом США Бараком Обамою.

Нагадаємо, що на саміті НАТО були представлені зразки нової зброї, якою Альянс готується захищати союзників.