RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Провал путчу в Туреччині: журналіст вказав на нові підозрілі моменти

Кримськотатарський журналіст Осман Пашаєв вказав на нові підозрілі моменти у невдалій спробі військового перевороту в Туреччині в ніч на 16 липня.

Про це він написав у своєму Facebook.

"Айдин Доган. Олігарх і молодець. Зараз це старенький дідусь, мільярдними активами яких управляють його дочки. Головна бусинка імперії - Доган Медіа холдинг. Скуповувати газети Айдин бей почав ще в 1979 році. Тепер у нього CNNturk, телеканал D, лідер онлайн-ЗМІ в Європі і третя за популярністю газета в Туреччині Хюррієт і багато інших заводів, газет, пароплавів. У тому числі платформа супутникового цифрового мовлення Digital Turk. Вчора медіа дідуся стали головними продюсерами телевізійного блокбастера "Переворот". журналісти -медіаменеджери типу Ертугрула Озькока, Ахмет Хакана і Фатіха Чекирге за кілька днів до перевороту почали (до речі дуже несподівано) закликати до внутрішньонаціонального примирення, а в ніч перевороту закликали людей виходити на площі рятувати демократію", - пише журналіст.

"CNN turk у своєму марафоні показав відео, як на їх медіа-центр кидають бомби. Виявилося - показали картинку схожої атаки на будівлю в Газзі в 2014м році. Та яка різниця, швидко кинули на будівлю з десяток солдатів, які на годинку заблокували роботу вільним журналістам. Картинка вийшла ще яскравішою. Народ все одно вже святкував перемогу демократії. Але є ще одна цікава мантра з вчорашнього дня: "Це остання спроба перевороту в Туреччині. Туреччина перемогла і показала приклад демократії всьому світу". Так само як турецька демократія забуде режисерів-постановників цього, несилового, але військового перевороту в 1997-му році: Айдин Догана, його медіа-імперію і вже знайомих нам Ертугрула Озькока з Фатихом Чекирге. А що було тоді?", - запитує Пашаєв.

"Тоді у влади вперше був ісламіст з партії Благоденства Неджметтин Ербакан. Мером Стамбула був його учень і духовний син Реджеп Ахметович Ердоган. Партію закрили, ісламістів відсторонили добровільно-примусово, Ердоган сів на кілька місяців у в'язницю. Але минув час. Ердоган спочатку кинув свого духовного отця, а, прийшовши до влади, по одному розправився з іншими. Доган медіа холдинг і інші структури олігарха в 2009 році отримали найбільший штраф, по-моєму, в історії світу - щось близько 4 мільярдів доларів. Але найшла коса на камінь. Точніше вдарили ятаганом про штатив. Кілька років буцалися і домовилися", - продовжує журналіст.

"У прямому ефірі на брудершафт пожертвували життям 20-річних солдатів строкової служби, поліцейських і групи цивільних. Вже не кажучи про репутації армії, яка не те що не змогла, а потрапила в цей трагіфарс. Знімає відповідальність з кількох полковників-авантюристів? Ні, звичайно. Все одно багатьох збиралися посадити і без "перевороту". Але хто ж тепер згадає архітекторів "постмодерного путчу" 1997-го? А 4 мільярди доларів одному і необмежена влада другому - це ж як там називають всякі стратеги і розумні люди? WinWin, так?", - задає нові питання Пашаєв.

Як повідомляв "Апостроф", сьогодні російський журналіст Аркадій Бабченко пояснив, як після невдалого військового перевороту в Туреччині президент цієї країни Реджеп Ердоган перевів російського лідера Володимира Путіна з розряду головних європейських зол під другорядні диктатори.