RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Аналітик дав прогноз щодо гонки озброєнь між США і РФ

Президент США Дональд Трамп не зможе уникнути гонки озброєнь, оскільки змушений враховувати позицію військових лобістів і прихильників збільшення військових замовлень, які підтримали його в ході виборів.

Про це "Апострофу" сказав старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк, коментуючи заяву американського президента, який назвав НАТО застарілою організацією.

"У своїй політиці безпеки Трамп зараз пропонує, щоб кожен був сам за себе. Пропонована модель така, що пора вирішувати свої проблеми індивідуально. Питання безпеки - НАТО і ЄС - дійсно небезпечний сигнал для європейських країн. З іншого боку, ми не можемо знати, можливо, це частина якоїсь стратегії ослаблення впливу росіян. Адже це брязкання росіянами ядерною зброєю дратує всіх і тримає в тонусі. Ця заява: давайте скорочуйте ядерні резерви і програми, а ми вам ослабимо санкції, можливо, є навіть якийсь стратегією зменшення цієї напруги. Хоча ясно, що росіяни на таке не погодяться. Але команда Трампа випробовує можливі варіанти, щоб якось домогтися зниження цієї напруги. Я думаю, що ще багато буде таких цікавих заяв з боку Трампа", - зазначив експерт.

"Важливо також враховувати у зв'язку із цим, що Трампа підтримали військові лобісти і прихильники збільшення військових замовлень. Тобто всі великі збройні компанії, практично всі ці люди, які заробляли на війні, в останні 15 років не заробляли на великих конфліктах. Як би там не було, він буде враховувати позицію цих великих лобістів щодо збільшення оборонних замовлень. Хоч ти трісни, але ця гонка озброєнь все одно десь буде вилазити. Однак потрібно враховувати важливий нюанс: Трамп крім усього іншого любить робити медійний шерех.

Але у його команди однозначно стратегія - зробити Росію більш прогнозованою. І щоб вона перестала брязкати своїм іржавим ядерним щитом, який всіх тримає в страху", - сказав Октисюк.

Про те, що стоїть за заявою Трампа про НАТО детальніше читайте в матеріалі "Апострофа".