RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Криза довіри всередині Альянсу: експерт висловився про шанси вступу України до НАТО

В найближчому майбутньому Україна не зможе приєднатися до НАТО з ряду причин, зокрема, через безпрецедентну кризу довіри всередині Північноатлантичного Альянсу між США та європейськими країнами.

Про це у своїй колонці на "Апострофі" написав експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Ярошенко.

На його думку, навіть якщо населення України дасть позитивну відповідь щодо вступу до НАТО на всеукраїнському референдумі, це жодним чином не наблизить Україну до членства в Альянсі. Експерт наводить три пункти, в яких називаються причини неможливості приєднання України до НАТО в найближчому майбутньому.

1. Відсутність єдності серед держав-членів НАТО навколо членства України. Відповідно до ст. 10 Північноатлантичного договору, держави-члени НАТО можуть за одностайної згоди запросити будь-яку європейську державу приєднатися до Альянсу, якщо ця держава здатна виконувати положення цього договору і робити внесок в євроатлантичну безпеку. Як наслідок, незгода однієї з 28 держав-членів НАТО є достатньою правовою перешкодою для приєднання України до Альянсу. Так, на Бухарестському саміті НАТО 2008 році Франція та Німеччина заблокувати надання Україні та Грузії Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ). На сьогодні існує набагато більше держав-членів НАТО, які критично ставляться до вступу України через їх небажання погіршувати відносини з Росією.

2. Невідповідність України деяким критеріям членства в НАТО. Хоча Україна витрачає на сектор безпеки й оборони 5% від ВВП і поступово переходить на військові стандарти НАТО, наша держава поки не досягла важливих критеріїв, що містяться у ПДЧ. Зокрема, у зв’язку з російською анексією Криму та збройним конфліктом на Донбасі Україна поки не в стані мирними способами вирішити міжнародні спори, територіальні суперечки та "претензії стосовно невозз’єднаних земель".

3. Безпрецедентна криза взаємодовіри всередині НАТО між США та європейськими країнами. З одного боку, з приходом Дональда Трампа до влади США стали жорстко вимагати від європейських союзників робити більший внесок в євроатлантичну безпеки. Так, 26 європейських держав-членів НАТО сумарно покривають 34% витрат, пов’язаних із базуванням військ США в Європі. Крім того, лише 5 (США, Великобританія, Греція, Польща та Естонія) з 28 держав-членів НАТО дотримуються рекомендацій щодо оборонних витрат у розмірі 2% від ВВП. З іншого боку, країни на східному фланзі НАТО (Польща, Румунія, країни Балтії) відчувають невпевненість у здатності своїх союзників прийти на допомогу у випадку вторгнення Росії. Як наслідок, концептуальні протиріччя всередині НАТО роблять питання приєднання України неактуальним найближчим часом.

На думку Ярошенка, у зв'язку з неможливістю вступу до НАТО у короткостроковій перспективі Україні доцільно скористатися шведською моделлю політики безпеки, яка полягає в тісній євроатлантичній співпраці та досягненні військових стандартів НАТО, без формального членства в Альянсі. Крім того, Києву потрібно виступити ініціатором нової архітектури європейської безпеки, яка б звела до мінімуму ризик російської агресії проти нашої держави.

Як повідомляв "Апостроф", міністр оборони Великобританії Майкл Феллон заявив, що Росія намагається дестабілізувати Захід і розколоти НАТО.