RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Екс-співробітник Держдепу розповів, чому надії Путіна на скасування санкцій Заходу марні

Член Атлантичної ради (Atlantic Council) і колишній співробітник Держдепартаменту США Едвард Фішман назвав причини, по яким санкції Заходу щодо Росії залишаться в силі в довгостроковій перспективі.

Про це він написав у статті для The Wall Street Journal.

По-перше, США і Євросоюз продемонстрували в питанні санкцій дивовижну солідарність. Незважаючи на часту антисанкційну риторику, ні один з лідерів ЄС не спробував серйозно поставити під сумнів політику санкцій, а найбільший гравець Євросоюзу – канцлер ФРН Ангела Меркель – послідовно дану політику підтримує.

Також жодна держава ЄС не скористалася правом вето по відношенню до політики санкцій, навіть такі проросійські як Греція і Угорщина. Фактично спроба невеликої держави порушити одностайність ЄС може викликати конституційну кризу в союзі. Ні одна з держав Євросоюзу не зацікавлена у погіршенні ситуації всередині блоку, тому варіант вето щодо російських санкцій малоймовірний.

Крім цього, санкції відносно РФ не завдають серйозної шкоди економікам США і ЄС. Західні санкції щодо "Роснефти", найбільшого в світі біржового виробника нафти за обсягом виробництва, не призвели до підвищення цін на нафту, навіть коли були заморожені деякі з великих проектів розвитку компанії.

Ще одним аспектом довгостроковості санкцій проти Росії є швидка розробка США і Євросоюзом критерії зняття обмежувальних заходів. Ще в березні 2015 року ЄС прив'язав зняття санкцій до виконання Мінських угод. Це значно спрощує продовження обмежувальних заходів кожні півроку, оскільки причин для зняття санкцій немає, поки РФ і підтримувані нею бойовики на Донбасі контролюють частину Східної України.

Як повідомляв "Апостроф", прем'єр РФ Дмитро Медведєв закликав готуватися до того, що санкції Заходу будуть довгостроковими.