RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Інавгурація Дональда Трампа: онлайн-трансляція

20 січня в посаду президента США вступає переможець на виборах республіканець Дональд Трамп. Інавгурація починається опівдні у Вашингтоні (о 19:00 за київським часом).

Дональд Трамп несподівано переміг на виборах президента США в листопаді минулого року. Його суперником була кандидат від демократичної партії Хілларі Клінтон. Очікується, що з приходом Трампа до влади зовнішньополітичний курс Сполучених Штатів може зміниться, проте ні експерти, ні аналітики не дають конкретних прогнозів з цього приводу. Це пов'язано з імпульсивністю Трампа. Примітно, що в свою команду Трамп запросив великих бізнесменів, у яких є абсолютно різні погляди на ситуацію в світі, зокрема, на відносини з РФ.

Дата 20 січня не випадкова - вона прописана в Конституції США в 1933 році. Але якщо це день потрапляє на неділю, то інавгурація переноситься на наступний день - так сталося з Бараком Обамою. Але президентський термін починається о 12:00 20 січня незалежно від того, встиг президент США вимовити присягу чи ні.

Інавгурація - традиційна і незмінна. Майбутній президент і віце-президент (в даному випадку - Майк Пенс) з дружинами зустрічаються в чинним президентом і віце-президентом - Бараком Обамою і Джо Байденом - за чашкою чаю. Потім вони відправляються в Капітолій. Опівдні новий президент приносить клятву. Дональд Трамп даватиме присягу відразу на двох Бібліях - перша, на якій складав присягу під час першої інавгурації Авраам Лінкольн, друга - Біблія, яку Трамп нібито зберігає з дитинства. Також він повинен виступити з промовою.

Як правило, ці промови президентам пишуть спічрайтери, але Трамп заздалегідь відмовився і заявив, що напише її самостійно, а зразком йому послужать промови Джона Кеннеді і Рональда Рейгана. За добу до інавгурації Трамп виклав фотографію, на якій він нібито пише промову.

Гімн США під час інавгурації заспіває 16-річна співачка з українським корінням Джекі Іванко.

Після цих урочистих церемоній вважається, що колишньому президенту слід якнайшвидше покинути столицю - Барак і Мішель Обама на вертольоті полетять на військово-повітряну базу Ендрюс під Вашингтоном.

Від Капітолію до Білого дому пройде інавгураційний парад, а на вечір заплановані кілька балів.

В цей же день Трамп отримає "ядерний чемоданчик", який завжди знаходиться поряд з президентом, а його вміст - державна таємниця.

За попередніми підрахунками, інавгурація Дональда Трампа обійдеться в 200 млн доларів.

Близько 50 конгресменів від Демократичної партії оголосили, що бойкотуватимуть інавгурацію. За протоколом, на церемонії повинні бути присутніми колишні президенти. Екс-кандидат в президенти США Хілларі Клінтон погодилася прийти на інавгурацію Дональда Трампа, з нею прийде і колишній президент США Білл Клінтон. Про готовність прийти на інавгурацію Трампа заявили Джордж Буш-молодший і його дружина Лора.

Однак, як раніше повідомляв "Апостроф", активісти пригрозили зірвати інавгурацію Трампа.