RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Екс-президента Румунії звинуватили у злочині проти людства

Військова прокуратура Румунії звинуватила в злочині проти людства колишнього президента країни Йону Ілієску у справі про залучення шахтарів до розгону антиурядової маніфестації в Бухаресті 13-15 червня 1990 року.

У цій справі ведеться слідство також проти інших колишніх керівників румунської держави - екс-прем'єра Петра Романа, віце-прем'єра Джелу Войкан Войкулеску, директора Румунської служби інформації Вірджіла Мегуряну та інших. Деяким з них також уже пред'явлено звинувачення.

За даними військових прокурорів, у період 11-15 червня 1990 року обвинувачені організували і координували "загальну і систематичну атаку" проти цивільного населення - маніфестантів на Університетській площі в Бухаресті, а також населення столиці. В атаці брали участь також збройні сили МВС, міністерства національної оборони, Румунської служби інформації, а також понад 10 тисяч шахтарів та інших робітників з різних регіонів країни.

Згідно з військовою прокуратурою, результатом всього цього стало вбивство з вогнепальної зброї чотирьох осіб і поранення трьох, нанесення фізичних і психічних травм 1269 особам, позбавлення волі з політичних міркувань 1242 осіб.

За матеріалами ТАСС.