RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Внутрішня боротьба: в Україні пояснили публікацію документа про проросійський курс Польщі

Правляча партія в Польщі намагається всіляко дискредитувати опозицію.

Публікація секретного документа про проросійський курс в 2008 році є внутрішньополітичною боротьбою між правлячою партією "Право і справедливість" і опозиційною - "Громадянською платформою". Про це в коментарі "Апострофу" заявив аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Ярошенко.

"Я думаю, що оприлюднення цього секретного документа цього року можна розглядати як елемент внутрішньополітичної боротьби в Польщі", - говорить експерт. За його словами, нинішня правляча команда в особі партії "Право і справедливість" намагається всіляко дискредитувати опозиційну партію "Громадянську платформу".

Як нагадує Ярошенко, станом на 2008 рік, яким датований цей документ, президентом був Лех Качинський, який представляв партію "Право і справедливість", хоча уряд був сформований за участю "Громадянської платформи". МЗС Польщі тоді очолював Радослав Сікорський, який теж відноситься до "Громадянської платформи". "Тому я б пов'язував нинішню публікацію документів того часу з політичною конкуренцією в Польщі", - запевняє він.

Як пояснює експерт, в 2008 році були зовсім інші реалії. Польща сприймала тоді зовнішнє оточення по-іншому. Той документ був створений за місяць до Бухарестського саміту НАТО, коли Україна і Грузія розраховували на отримання ПДЧ в Альянсі.

"Польща тоді, приймаючи цей документ, розраховувала взяти на себе відповідальність в ЄС, відповідно до політики ЄС, і хотіла бути лідером, як у відносинах з Україною, так і в стосунках з РФ", - зазначає Ярошенко. За його словами, якби тоді поляки взяли односторонній курс на підтримку України, нехтуючи інтересами Німеччини, Франції, які були за підтримку стабільного партнерства з Росією, то позиція Польщі не сприймалася б серйозно в провідних столицях Європи. "Тому поява цього документа - це був компромісний варіант, щоб врахувати інтереси Польщі, а також обзавестися підтримкою Німеччини і Франції. Якийсь баланс", - говорить він.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Польщі розсекретили доповідь, в якій мова йде про перехід країни до проросійської політики.