RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Імперська хвороба Путіна: історик пояснив, чому українці і росіяни не один народ

Російський історик, релігієзнавець і політолог Андрій Зубов розповів, чому українці та росіяни не є одним народом.

Про це Зубів розповів в інтерв'ю Online.ua.

Він прокоментував заяви президента РФ Володимира Путіна і його поплічників про те, що росіяни і українці є єдиним народом.

"Я не кажу, що українці і росіяни — один народ. Я кажу, що вони з одного кореня. Вже кілька століть це різні народи. Коли ж Патрушев (секретар російської Ради безпеки і екс-глава ФСБ — ред) і Путін говорять про це, вони мають на увазі, що українців та білорусів немає, а є одні великороси. Українці і білоруси — зіпсовані великороси. Така помилка робилася і в царські часи", — нагадує історик.

"Це від бажання змусити українців і білорусів бути одним народом з росіянами. Логіка імперії — логіка насильства. Наприклад, у часи нацизму в Німеччині не визнавали існування голландців як окремого народу від німців — їх іменували нижнегерманцами (від того, що Нідерланди — це пониззя Рейну). Це було притаманне імперським народам в період імперської хвороби. Німці вилікувались, у росіян все це ще попереду", — зазначає Зубів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше російський історик Андрій Зубов розповів, чому в РФ спотворене сприйняття Другої світової війни.