RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Путінський пропагандист визнав, що використовував фальшивку, щоб очорнити українців

Російський пропагандист Дмитро Кисельов використовував у своїй програмі підроблений документ, розповідаючи про звірства українців.

Про це повідомляє TJournal.

Документ, на основі якого ВГТРК створив семихвилинний сюжет, де порівнює поточне положення справ визволителів України з дивізією СС часів Гітлера, виявився підробкою. Це визнав сам Кисельов в ефірі недільної передачі "Вісті тижня".

За словами телеведучого, документ потрапив на ВГТРК "з європейських блошиних ринків", але був підроблений "місцевими майстрами жанру" з "малої Арнаутської" вулиці (знаходиться в Одесі). Кисельов подякував глядачам за виявлені "неточності", але за демонстрацію підробки не вибачився: за його словами, вона дозволила обговорити злочинність військ СС.

"Спійматися на цьому дивно. Але якщо на ринку жваво йдуть підробки, це означає, що до них є інтерес — чи то до художника або просто до теми, як в нашому випадку з українською дивізією "Галичина". Власне, про неї ми минулого разу і говорили, а умовний "аусвайс" став лише приводом. Вдячний нашим уважним глядачам за те, що та сама злочинна роль українців, які пішли на службу військ СС, не ставиться під сумнів — головне ж це", — заявив Кисельов.

У підсумку Кисельов використав ситуацію з несправжнім документом як привід для розповіді про ходу львівських нацистів на підтримку дивізії "Галичина" зі свастиками та іншою символікою. "Це — неприпустима фальсифікація", — сказав телеведучий, додавши, що нацистська символіка в Україні, як і в Росії, заборонена, але закон застосовується вибірково.

При цьому раніше Кисельов сам демонстрував свастики на обкладинці фейкового посвідчення та в кадрах військового часу.

Епізод, про який йдеться, показали в ефірі "Росії-1" 24 квітня — через чотири дні після річниці народження Адольфа Гітлера. У випуску передачі Кисельов заявляв на основі "колекційного документа", що якийсь Роман Колій став сотником дивізії "Галичина" "вже після того, як її вщент розбив маршал Конєв".

Кисельов тримав "аусвайс" впродовж усієї розповіді про звірства українських ССовців, наводив цитату Гітлера, надруковану в документі, а потім опосередковано порівняв Барака Обаму з нацистським лідером: "Я далекий від печерного антиамериканізму, але те, як США поводяться з Україною нині, абсолютно збігається із заповітами Гітлера".

Як повідомляв "Апостроф", сьогодні низка російських ЗМІ поширила неправдиву інформацію про готовність парламенту Венеції проголосувати за визнання законною анексії Криму Росією і скасування антиросійських санкцій ЄС.