RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Журналіст з РФ назвав справжню столицю путінської Росії: не Москва

Російський журналіст Олег Кашин висловився з приводу давніх дискусій про перенесення столиці Росії.

У своїй колонці на DW він зазначив, що ці розмови сенсу вже не мають, бо столиця вже фактично перенесена в Сочі.

Кашин звернув увагу, що 13 травня Всеросійська державна телекомпанія (ВГТРК) відзначала 25-річчя свого мовлення в телеефірі відзначала не в Москві, а саме в Сочі.

"І керівники ВГТРК, і телезірки на чолі з Дмитром Кисельовим і Володимиром Соловйовим, і імениті репортери, кожен з яких за останні роки не раз був нагороджений бойовими орденами і медалями, - всі вони в цей день виїхали з Москви, щоб зібратися в маленькій студії одного з регіональних підрозділів ВГТРК. Це регіональний підрозділ - ГТРК Сочі. Чому саме його керівники "Вістей" обрали для свого торжества, невідомо. Може бути, що саме сочинський колектив був кращим протягом 25 років? Може бути, навпаки, саме він останнім часом значився у відстаючих, і керівництво холдингу вирішив підтягнути його, влаштувавши сеанс управління на місці? Може бути, що начальству і зіркам ВГТРК просто набридла Москва, і вони вирішили справити свій колективний день народження далеко від столиці, на березі теплого моря? А може бути, вся справа в тому, що саме в Сочі проводить значну частину часу телеглядач номер один, і гендиректор ВГТРК Олег Добродєєв разом з найкращими своїми підлеглими сам поїхав до Володимира Путіну, щоб прийняти його привітання? Москва почекає", - написав журналіст.

На його думку, до титулу Москви як столиці Росії вже пора додавати епітет "формальна".

"Якщо вважати столицею місто, з якого управляється країна, то саме Сочі перехопив це звання і, здається, чудово справляється зі столичними функціями. Резиденція "Бочаров струмок" - колишня дача сталінського маршала Климента Ворошилова на березі Чорного моря - давно вже стала альтернативним Кремлем, і, по-хорошому, це її фотографію потрібно друкувати на листівках і сувенірних магнітиках: справжнє серце Росії б'ється саме тут. У Сочі до Путіна приїжджають міністри і губернатори. У Сочі проводяться наради з армійськими командувачами і засідання Ради Безпеки РФ. Журналісти російських ЗМІ "президенского пулу" частіше бувають у Сочі, ніж у Кремлі. У Сочі постійно проходять міжнародні зустрічі на вищому рівні - свій гучний візит, після якого стало відомо про "новий підхід" до проблеми Курильських островів, японський прем'єр Сіндзо Абе завдав саме в Сочі. Зовсім скоро пройде ювілейний 20-й саміт Росія-АСЕАН - зрозуміло, теж у Сочі. Напевно, і Державна дума засідала б у Сочі, якщо б вона була реальним центром прийняття рішень, а не додатком до адміністрації президента", - перераховує журналіст.

На думку Кашина, непрямим ознакою столичності Сочі можна вважати і велику кількість вихідців з цього міста серед знаменитостей путінської епохи.

"Це і суперзірки естради Стас Михайлов і Григорій Лепс, і комік Михайло Галустян, і навіть переможець дитячої версії популярного співочого конкурсу "Голос" Данило Плужников. Сочі вже став, що називається, місцем сили, і не треба дивуватися, якщо коли-небудь на зміну "пітерським" в російській еліті прийдуть "сочинські". Відомо, що Володимир Путін дуже піклується про своє здоров'я, і з цієї точки зору життя на теплому морському курорті, зрозуміло, краще життя в загазованому і галасливому мегаполісі", - зазначив Він.

Як повідомляв "Апостроф", президент Росії Володимир Путін 13 травня на нараді в Сочі публічно зробив зауваження віце-прем'єру РФ Дмитру Рогозіну.