RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Українці заступилися на суді в Росії за скандального художника

Українців допитали в Преображенському районному суді Москви по справі по акції "Свобода", де художника Петра Павленського, який прославився спробою підпалу центрального входу в будівлю Федеральної служби безпеки (ФСБ) на Луб'янці, звинувачують у вандалізмі.

Стенограма допиту опублікована сайтом "Медиазона".

Першим зі свідків захисту на допит була викликана Гуменюк Наталія Петрівна, киянка, громадянка України, журналіст каналу "Громадське ТБ".

За словами Гуменюк, вона знає Павленского з грудня 2013 року: "Петро відомий як художник був у нас на ефірах, ми приятелі. Знаю його як відомого художника. Коли він приїжджав на Майдан, ми запросили його на ефір, разом дивилися Майдан і бачили, наскільки це солідарний рух", - каже журналістка.

Наступний свідок — Дмитро Чепурний, уродженець Луганська, киянин, студент відділення культурології Національного університету "Києво-Могилянська академія" — познайомився з Павленским рік тому, коли організував лекцію художника в Києві.

За словами свідка, він бачив акцію "Свобода" в інтернеті в той же день, коли все сталося і не вважає її образливою.

"Павленский - позитивна людина, він приходив читав нам лекцію в університеті", - каже Чепурний.

Наступний свідок - науковий співробітник Центру Леся Курбаса у Києві, магістр культурології Мар'яна Матвейчук.

З Павленским вона знайома з грудня 2013 року, свої стосунки з підсудним називає дружніми.

"Ми познайомилися на Майдані, ми після лекції пішли гуляти. Ще раз бачилися в 2015 році. Спочатку він читав нам лекцію про своєму мистецтві, потім ми гуляли. Я думаю, що акція "Свобода" це художнє висловлювання Петра. Він висловив свої відчуття: він співчував народу України і перевів свої почуття у форму цього художнього висловлювання", - захищає Павленского українка

"Я думаю, він не скоював вандалізму. Він не завдав місту шкоди, бруківка на мосту нова, він не порушив його історичний вигляд", - додає Матвійчук.

Четвертий свідок — Евеліна Мартіросян з Кривого Рогу, офіційно не працевлаштована, знайома з Павленским з грудня 2013 року, коли слухала його лекцію в Києві.

Він каже, що особисто для неї акція на мосту була "актом солідарності", і якщо вона і вплинула на моральний вигляд Санкт-Петербурга, то виключно позитивно — "розбудила свідомість городян".

П'ятий свідок - хореограф Лариса Венедиктова, яка також співпрацює з Центром Леся Курбаса, знайома з Павленским з близько двох років.

"Акція могла вплинути на людей, але моральність — це суто особисте, подібна акція пропонує поставитися до цього внутрішньо, а не за загальноприйнятими нормами", - також захищає художника Венедиктова.

Як повідомляв "Апостроф", Павленскому, який в Москві намагався підпалити центральний вхід в будівлю Федеральної служби безпеки (ФСБ) на Луб'янці, поставили пам'ятник в Литві.