RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Російський історик захоплений боротьбою України з радянськими назвами міст

Російський історик, релігієзнавець і політолог Андрій Зубов вітає активні дії з декомунізації в Україні, в тому числі перейменування Дніпропетровська в Дніпро.

Про це він сказав в ефірі Эхо Москвы.

"Зверніть увагу, що коли більшовики захопили владу, була маса проблем. Реальний голод, Громадянська війна. Але вони першим ділом перейменували всі вулиці і знищили всі пам'ятники. Це дуже важливий символічний момент. Так що те ж роблять українці. Я вважаю, це правильно. І це більш, ніж своєчасна річ, це зовсім не акціонізм", - заявив учений.

Він підкреслив, що це першочергова справа. На думку Зубова, почасти саме комуністичне минуле не давало Україні розвиватися.

"Ось, якими ти символами оточений, так ти і живеш. Якщо ти оточений символами, там скажімо, радянськими, як Україна до недавнього часу (той же Дніпропетровськ, про який ми, напевно, згадаймо, який аж ніяк не на честь Петра Великого, а в ім'я Петровського, загалом, одного з ленінських розбійників названий). Ось, якщо ми оточені ось цими символами, значить, ми такі ж. Якщо ми від цих символів відмовляємося, ми намагаємося стати іншими", - пояснив Зубов.

"Поки ваш син ходить на якісь п'янки і зловживає наркотиками, це одне. Якщо він вирішив з цим порвати і почав якийсь здоровий спосіб життя, це зовсім інше. Тому так само і тут: якщо суспільство вирішило порвати ось з цим поганим минулим, воно і змінює себе. І тому перейменування, прибирання пам'ятників – це важливий момент", - підкреслив він.

Як повідомляв "Апостроф", російська влада критично відреагувала на рішення України, і навіть занепокоїлася можливим скороченням назв міст Херсон і Дніпропетровськ.