RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Росіянин попросив в України політпритулок: опубліковано відео

20-річний російський активіст Олександр Шелковенков, який виступав проти президента РФ Володимира Путіна, попросив політичного притулку в України.

Про це повідомляє "Настоящее время".

Російському активісту Олександру Шелковенкову двадцять років. У річницю Майдану він влаштовував поруч з Кремлем акцію з гаслом: "Вчора Київ, завтра Москва". Потім брав участь в акціях проти війни в Україні, на підтримку російських опозиціонерів і української льотчиці Надії Савченко, за що й відсидів свої перші в житті 30 діб у в'язниці. Через арешт він пропустив сесію, і його відрахували з інституту. Також після його акцій, за словами Шелковенкова, співробітники ФСБ дзвонили його потенційним роботодавцям, і ті відмовляли хлопцеві в роботі.

"У квартиру, де я проживав, увірвався СОБР, нас поклали на підлогу, били. У травні мені сказали, що якщо я не відмовлюся від своїх, так би мовити, позицій та переконань, то мене посадять. Або щось ще гірше буде", — згадує Шелковенков.

Тоді Шелковенков і вирішив тікати. Прийшов пішки до українських прикордонникiв і попросив політичного притулку. Ось уже тиждень Олександр живе в Києві у знайомих, шукає хоч яку-небудь роботу кур'єра або офіціанта.

Паспорт Шелковенкова — в українській міграційній службі, де він попросив притулку. Єдиний документ, який у нього залишився, — довідка, з якою навіть сигарет не можна купити. У міграційній службі кажуть, що відповідь дадуть до кінця місяця.

"Якщо мені відмовлять, мене чекає в'язниця в Росії", — каже росіянин.

Зазначається, що Шелковенков не єдиний громадянин РФ, який намагається отримати політичний притулок в Україні.

Як повідомляв "Апостроф", у лютому пермський художник Антон Мирзiн, відомий антипутінськими плакатами, отримав політичний притулок в Україні.

У січні російський журналіст Дмитро Шипілов отримав статус політичного біженця.