RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Захід не в пріоритеті: політолог розклала по поличках нову "стратегію для Росії"

Російський політолог Лілія Швецова проаналізувала нову стратегію зовнішньої політики РФ під назвою "Стратегія для Росії. Російська зовнішня політика: кінець 2010-х - початок 2020-х років".

Про це вона написала у своєму Facebook.

"Творцем "Стратегії" стала Рада із зовнішньої і оборонної політики. Автори пообіцяли нам "новий інтелектуальний імпульс" і поставили завдання пояснити суспільству навколишній світ. Звучить амбіційно. Якщо вже серед авторів чимало гідних людей, віддамо належне зусиллям. Скажу відразу: з певними спостереженнями членів СВОП важко не погодитися. Але ж головне - який меседж ці спостереження несуть. І ось коли приступаєш до засвоєння обіцяного "імпульсу" важко втриматися від відчуття, що тобі підкладають не те, що обіцяли. Причому, наші ілюзіоністи навіть не дбають про переконливості створюваної ними реальності", - пише політолог.

На думку експерта, творці Стратегії направили свої зусилля на те, щоб довести, що з Заходом покінчено.

"Старий Захід не залишиться лідером розвитку"; ЄС переживає "структурну кризу"; сьогодні головне - "управління спадом старих". Але що тут нового, якщо похоронами Заходу російська пропаганда займається вже стільки років? Виникає і більш каверзне запитання: якщо Захід скінчився, то звідки у нього енергія для "експансії" і "тиску, націленого на зміну режиму“ в Росії, в чому його звинувачують автори? І проти кого націлена мілітаризація Росії, якщо Захід можна скинути в сміттєвий кошик?", - задається питаннями Швецова.

"Коли читаєш про "глибоке стратегічне партнерство" Росії з Китаєм, сумніви про здатність авторів реалістично дивитися на світ посилюються. Автори чомусь вірять в можливість "тандему" Китаю з Росією, в той час, як більше ознак того, що китайці думають про свій тандем з США. І чомусь автори сподіваються, що Китай, як наймогутніша держава майбутнього, буде ставитися до Росії делікатно. А з якого дива? Втім, поговоривши про російський "поворот" на Схід, автори раптом визнають, що він "недостатньо забезпечується". Тоді до чого весь цей передзвін?", - дивується політолог.

"У пошуках доказів занепаду Заходу колеги завели пісню про "початок Не Заходу". Але хто там піднімається в "Не-Заході"? Китай, який не знає, як пристосувати свою систему до нових викликів? Чи Бразилія з розваленою системою управління? А може бути, Індія, яка хоче бути з Заходом, а не з "Не –Заходом"? Або піднімається Росія?", - задає нові питання експерт.

"Іноді при читанні виникає відчуття "кривого дзеркала". Так, виявляється, що одна з головних причин "протистояння Росії та Заходу, це "бажання самоорганізовуватися проти зовнішнього ворога". Це, колеги, не про Росію. Це про Європу. Постійний рефрен про необхідність зберегти суверенітет Росії починає викликати занепокоєння. Видно, що автори дуже сумніваються в тому, що Росія суверенна. Але хто може загрожувати Росії крім її правлячого класу, який все, що міг, перетягнув на Захід ( а не піднімається "Не-Захід")?", - пише експерт.

"Коли ж автори переконують нас, що російська зовнішня політика "в цілому вдала", а дипломатія є "майстерною", починаєш питати себе, які їх критерії успіху? Може бути автори - аматори чорного гумору і тому ізоляцію Росії, недовіра до неї навколишнього світу сприймають, як успіх? Автори стверджують, що Росія почала пропонувати світу "життєздатний набір цінностей" і серед них політичний плюралізм і невтручання у внутрішні справи інших країн. Ось тут подумалось: а може, "робоча група" Свопу просто тролить читача?", - висуває припущення Швецова.

За словами політолога, одна з "цінностей" Росії - це "цінність великодержавності", але як стверджують " ці ілюзіоністи-гумористи" за неї доведеться дорого платити

"Від себе зазначу: населення вже платить; і не тільки населення Росії. Але як тоді з'єднати бажану для СВОП "цінність" із закликом до "підйому людського капіталу"? Адже світова історія доводить: або великодержавність або людський капітал! Погоджуся, проте, з висновком авторів про те, що "більшість еліти не готове" до повороту до людського капіталу. "Стратегія" не залишає сумнівів у тому, кому належать її автори", - резюмує Швецова.

Як повідомляв "Апостроф", британська журналістка Наталі Ногайре вважає, що президент РФ Володимир Путін хоче від Заходу визнання права за Кремлем приймати рішення щодо європейської політичної архітектури та системи безпеки.