RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Обмін Савченко: російський телеведучий вказав на програш Путіна

Відомий російський журналіст і телеведучий Володимир Познер вважає, що видача Києву української льотчиці та народного депутата Надії Савченко, яка перебувала в російському полоні, є програшем президента РФ Володимира Путіна.

Про це Познер написав на своєму сайті.

"Мене просять висловитися з приводу обміну Надії Савченко Євгенія Єрофєєва і Олександра Олександрова. Чомусь згадався обмін радянського розвідника Абеля на американського льотчика Пауерса. Це був не рівний обмін. Радянська сторона повернула собі суперрозвiдника, знавця Америки, прекрасного аналітика, а США отримали збитого льотчика. Насправді, американці хотіли дізнатися, дістала його радянська ракета на заданій йому висоті або йому довелося знизитися і тут його збили? Це було принципово важливо, тому що, якщо він був збитий з-за необхідності знизитися, це означало, що можна було відновити польоти літака-шпигуна, якого дістати, як їм здавалося, було неможливо. Але Пауерс визнав, що його збили саме на заданій висоті. Польоти літака U-2 довелося скасувати. Ніякого виграшу американці не отримали", — пише Познер.

"Ну, а тут зворотна картина. Російська сторона, як мені здається, перетворила Савченко в дуже значну міжнародну фігуру, зробила з неї героя — символ "вільної України" (своєю мужньою поведінкою вона лише посилила це). Її повернення — це для Порошенка і Ко. тріумф, це, з точки зору міжнародної громадськості, поразка путінської Росії. А двоє російських військовослужбовців — вони не фігури, а так, пішаки у великій грі. Звичайно, добре, що вони повернулися додому, возз'єдналися зі своїми сім'ями, але ніякого виграшу від цього Росія не отримала", — зазначає журналіст.

"Зрозуміло, що зараз Порошенко гарцює на вороному коні, погрожує повернути Крим точно так само, як повернув Савченко, але це дурість і на це не варто звертати увагу. Чи вплине цей обмін на відносини між Росією і Україною? Сумніваюся. Українська сторона спробує вичавити максимум пропагандистської антиросійської вигоди, а Росія буде робити хорошу міну при поганій грі. Але обміняти Савченко треба було обов'язково, це був вимушений хід, іншого просто не було — якщо не вважати відмови, яка би завдала репутації самого Путіна і Росії в цілому вкрай неприємний удар", — підсумовує Познер.

Як повідомляв "Апостроф", відомий російський журналіст Олег Кашин звернув увагу на незручне мовчання російської влади з приводу звільнення української льотчиці та народного депутата Надії Савченко, яке називають приниженням для президента РФ Володимира Путіна.

Російський блогер Анатолій Несміян (el-murid), який є прихильником "Новоросії", вважає повернення з російського полону української льотчиці та народного депутата Надії Савченко приниженням для президента РФ Володимира Путіна від президента України Петра Порошенка.