RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Шум навколо зеків у Криму: Україна відповіла Росії

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська відреагувала на заяву уповноваженого з прав людини в РФ, генерал-майора МВС Тетяни Москалькової з приводу українських ув'язнених, які відбувають своє покарання на території анексованого Росією Криму.

Про це повідомляє прес-служба українського омбудсмена.

"Сьогодні, 26 травня 2016 року, в засобах масової інформації було поширено заяву нещодавно призначеного Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової про відсутність, на її думку, інтересу з боку української держави до громадян України, які перебувають на території незаконно окупованого Криму. Ймовірно, пані Москалькова ще не ознайомилася з усіма деталями щодо наших ініціатив, у тому числі із залученням міжнародних організацій, які ми вже два роки пропонуємо реалізувати з метою передачі осіб, які перебувають у місцях несвободи на території окупованого Криму (листи від 25.03.2015 1.-718/580-15-44 і від 08.07.2015 №1.-1621/15-82). Більше того, ситуація ускладнюється, оскільки більшість осіб, які перебувають в місцях несвободи, були примусово прийняті в громадянство Росії і надалі переміщені у віддалені регіони РФ", — зазначає Лутковська.

"Однак всі наші пропозиції були відхилені попередницею пані Москалькової, Еллою Памфіловою, або пропонувалося застосування неприйнятних норм міжнародного права, використання яких означало б визнання Україною юрисдикції Росії в Криму. Однією з останніх спроб вирішити цю проблему було прохання до російської сторони, яке ми передали через спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи, проте такий варіант залишився без реалізації. Зараз я із задоволенням вітаю усвідомлення представниками Російської Федерації, що утримувати громадян України на території незаконно окупованої АР Крим — негуманно, тоді як вони вже два роки висловлюють бажання бути переданими на материкову частину України", — заявляє український омбудсмен.

"Я висловлюю свою повну готовність розпочати активні дії з переміщення осіб з території окупованої АР Крим. Користуючись нагодою, повторно висилаю проект Меморандуму про введення ad hoc механізму переміщення осіб з території Криму на материкову частину України. Щодо тверджень про "антиросійську риторику" слід зазначити, що ми використовуємо виключно правозахисну риторику, яка базується на міжнародних документах таких організацій, як ООН та Рада Європи, шкода, що Вам така риторика здається антиросійською", — додала Лутковська.

Як повідомляв "Апостроф", у мережі висміяли призначення генерал-майора МВС Тетяни Москалькової уповноваженим з прав людини при президенті Росії Володимирі Путіні.