RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Путін здувся: журналіст вказав на зміну риторики Кремля про Донбас

Відомий український журналіст Віталій Портников вказав на зміну риторики президента РФ Володимира Путіна щодо окупованого бойовиками Донбасу.

Про це Портников написав у своїй колонці для Радіо Свобода.

"Коли прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков каже про підтримку слів Петра Порошенка щодо повернення Донбасу, в цьому коментарі може читатися прихована насмішка. Дійсно, ясно, що на сьогодні Путін не готовий йти з окупованих територій і відкликати звідти своїх військових і найманців. І що головна мета керівництва Росії – це зберегти так звані "народні республіки", можливо навіть і в складі України – як гальмо для розвитку Української держави, як окупаційну альтернативи європейської та євроатлантичної інтеграції", — зазначає Портніков.

"Але, з іншого боку, сам факт того, що мова йде про повернення Донбасу, багато про що говорить. Давайте згадаємо, з чого починав Путін два роки тому? З огидною "російської весни". З проекту «Новоросія». З спроб відірвати від України весь схід країни. З планів пробити "коридор" до окупованого Криму. І ці плани збиралися здійснити зовсім не для того, щоб створити "Новоросію", а для того, щоб знищити Україну. У московських кабінетах вивчали карти України для подальших військових дій. У російських військових вербували найманців-"добровольців". В російських військових частинах готували солдатів і офіцерів до маршу на Київ. Вся смердюча російська пропаганда була "заточена" на боротьбу з «українськими нацистами». І це було зовсім недавно. Санкції цивілізованого світу проти Росії відверто смішили і Путіна, і його самозакоханих прихильників, які відверто демонстрували перед телекамерами свої жирні "іскандери". І все це було зовсім недавно", — нагадує журналіст.

"А тепер вся дискусія зводиться до того, в яких формах повернути Україні кілька районів Донбасу. Районів, з яких пішло більшість населення, що "проголосувала ногами" проти Путіна, Захарченко, Теслярської, Суркова та їх кривавого "російського світу". Ніякої "Новоросії", ніяких "народних республік", ніяких планів про коридорі. Донбас поки що хочуть повернути на російських умовах, але чим менше грошей в казні агресора, тим більш обережними будуть кремлівські авантюристи", — вважає Портников.

"І правильно Пєсков каже, що не хоче обговорювати питання Криму. Ніхто і не збирається обговорювати це питання з агресором. Просто настане день, коли навіть Путіну і Пєскову буде ясно, що без повернення Криму їм не вижити. Путін здувся, як знищена жорстокою реальністю повітряна кулька. І те, що багато хто ще бере за політ агресора, насправді — його вільне падіння", — резюмує журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", раніше журналіст Віталій Портніков назвав лицемірами українських журналістів, "акредитованих" в самопроголошених ДНР і ЛНР.