RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

У Порошенка відреагували на матеріал росЗМІ про тисячолітню русофобію

У групі "Інформаційні війська України", створеній при Міністерстві інформаційної політики кума президента України Юрія Стеця, прокоментували заяву швейцарського публіциста Гі Мєттана про те, що русофобія сформувалася ще в період існування Візантії, 1200 років тому.

Про це йдеться в інтерв'ю швейцарця, опублікованому пропутінським виданням "Известия" і передрукованому "Росія сьогодні".

"Я звернувся до історії і прийшов висновку, що все це, вся ця русофобія, можна вважати, розпочалася ще за часів Карла Великого, який 1200 років тому створив Західну імперію і заклав основи того, з чого вийшов Великий релігійний розкол 1054 року... Щоб зняти з себе провину за цей розкол, західні богослови, теологи того часу розпочали кампанію з інтелектуальної обробки та обгрунтування тієї ідеї, як перекласти провину за розкол на Східну церкву. І вже тоді вони почали використовувати аргументи, які знову і знову повертаються в рамках цього протистояння Заходу з Росією. І коли упав Константинополь, коли Росія зайняла місце Візантії... автоматично всі ці забобони, вся ця брехня, сконцентрована на дискредитації еллінського, грецького світу, автоматично були перенесені на Росію", - заявив Меттан.

На його думку, свою роль у виникненні феномена русофобії на Заході зіграла географія та розміри Росії порівняно з Європою.

"Варто тільки подивитися на карту і побачити, що Росія домінує своєю територією щодо всієї Європі. Так, у європейців при погляді на карту виникає відчуття тривоги і занепокоєння, тому що "таке величезне не може бути нічим іншим, як загрозою". Причому європейська картографія використовує такий прийом, як свідоме зображення Росії навіть більшого розміру, ніж вона є насправді, — це допомагає просувати русофобську ідеологію", — зазначив публіцист.

"Російські ЗМІ - це притулок для божевільних "експертів". Москві 869 років, словам "Росія" і "російська" - близько 300 років, але "русофобії" - "понад 1000". "Москва" мовою мордви означає "коров'яча річка", а населяли регіон 1000 років тому мокші, мордва та інші угро-фінські народи. Русь була тільки Київською, "русскій" не означає "русич", "Росія" - не є "Русь", - прокоментували інтерв'ю на сторінці українських Інформвійськ у Facebook.

Як повідомляв "Апостроф", відомий український композитор Володимир Бистряков назвав Національний університет "Києво-Могилянська академія" осередком русофобії в країні.