RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Журналіст розповів про новий капкан для Путіна

Український журналіст Віталій Портніков розповів, як президент РФ Володимир Путін потрапив у новий капкан через Мінські угоди та окупований Донбас.

Про це Портніков пише у своїй колонці для Newsru.ua.

"Глава російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров категорично виключив можливість розміщення міжнародних сил на Донбасі. "На це Донбас ніколи не піде", — зазначив міністр закордонних справ Путіна. А оскільки ніякого Донбасу немає, — а є лише російські куратори маріонеток, — то можна з упевненістю заявити, що на розміщення поліцейської місії на Донбасі не піде окупант", — стверджує журналіст.

"Таким чином, змістовну дискусію між тими, хто запевняв, що поява поліцейської місії може сприяти припиненню окупації Донбасу, і тими, хто вважав, що це розміщення, навпаки, окупацію закріпить, можна вважати вичерпаною. Не має сенсу обговорювати і те, де саме може перебувати місія — "всередині" окупованої території та на лінії розмежування або ж на російсько-українському кордоні, який сьогодні контролюють окупаційні війська. Бо місії все одно не буде. Лавров дав чітку відповідь українському президенту, зазначивши, що "раптом тема безпеки стала найголовнішою для президента Порошенка, причому не просто припинення вогню, а забезпечення безпеки якимись міжнародними силами на всій території Донбасу". Раптом!" — зазначає Портніков.

"Але саме ця заява Лаврова і показує, що в історії з поліцейською місією український президент все робить правильно. І Путін з Лавровим просто потрапляють в черговий капкан, ще один "маленький" капкан всередині великої пастки - Мінських угод", — вважає журналіст.

"Наші західні партнери весь час нагадують нам про необхідність проведення виборів на Донбасі. Причому ці нагадування стають все більш наполегливими. З наближенням виборів у Німеччині, Франції і, між іншим, у Сполучених Штатах західним лідером хочеться бути політикам, які змогли успішно вирішити хоча б якийсь конфлікт. Але тоді резонно виникає питання: а чи є умови для виборів, якщо не забезпечується безпека їхнього проведення? Цю резонність визнають навіть такі прихильники "заохочення" окупанта, як голова німецького зовнішньополітичного відомства Франк-Вальтер Штайнмайер. А як забезпечити безпеку? Ось українська сторона пропонує ввести в регіон поліцейську місію ОБСЄ — якщо вже ми погоджуємося з тим, що російські війська та їхні найманці безпеки не забезпечують. Так, у Мінських угодах ніякої поліцейської місії дійсно не згадується — тут Лавров абсолютно правий. Але в цьому документі є згадка про спостереження ОБСЄ за виведенням військ і найманців — і питання про те, як повинно здійснюватися таке спостереження, може бути вирішено додатково, тими самими міністрами закордонних справ "нормандської четвірки". Була б політична воля! А її — немає", — зазначає Портніков.

"Таким чином, на нашу миролюбну і конструктивну пропозицію замінити російські війська і банди поліцейською місією ОБСЄ ми отримуємо велику російську дулю без масла. На очах у Заходу, слава Богу, ніхто його не ховає. І чудово — саме ця дуля нам і потрібна. Тому що вона — точна і зрозуміла відповідь на питання про те, чому не можна провести вибори. І цю не дуже елегантно скручену лаврівську дулю помітять і Меркель, і Олланд, і навіть Штайнмайер. Дуля — вона і є дуля. Не помітити не можна. І скасувати санкції теж не можна. На превеликий жаль росіян та їхніх західних колабораціоністів. І до нашої великої радості", — пише журналіст.

"Тому що головним завданням нашої дипломатії — як вже не раз доводилося писати - є не відновлення територіальної цілісності країни, а перемога над агресором. Якщо не можемо перемогти військовим шляхом, то повинні сприяти краху його економіки, демонтажу режиму, деградації державності. Поки путінський режим буде існувати, відновлення української територіальної цілісності гроша ламаного не буде коштувати. Тому що сьогодні він віддасть нам Донецьк, а завтра захопить Маріуполь. Тому потрібно думати не про те, яку роль буде грати поліцейська місія, а про те, що конструктивне і миротворче нам запропонувати партнерам по переговорах взимку, щоб у відповідь Путін з Лавровим вкотре показали Заходу смачну російську дулю", — підсумовує Портніков.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Віталій Портніков вказав на зміну риторики президента РФ Володимира Путіна щодо окупованого бойовиками Донбасу.