RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

У Ходорковського розповіли, як друзі Путіна наживаються на Обамі

Друзі президента РФ Володимира Путіна наживаються на російсько-американському космічному контракті на 2 мільярди доларів.

Про це пишуть в статті американського видання The Daily Beast, яка розміщена на сайті фонду "Відкрита Росія", засновником якого є опозиціонер і екс-глава ЮКОСа Михайло Ходорковський.

Російську космічну галузь контролюють два чиновника, які перебувають під санкціями з-за вторгнення в Україну. Тим не менш, Пентагон укладає з ними угоду на $2 млрд.

"Тісні робочі зв'язки між НАСА і Роскосмосом, що встановилися в 1990-х роках під час створення МКС, зараз виглядають досить сумнівно, і США зіткнулися з дилемою, чи продовжувати співпрацювати з держкомпаніями, контрольованими російським військово-промисловим комплексом. Одна з проблем — в тому, як покупка російських двигунів для ракет НАСА співвідноситься з підставами, за якими США ввели санкції проти двох чиновників з-за їх ролі в російському вторгнення в Україну і анексії Криму. Це віце-прем'єр Дмитро Рогозін, який курирує оборонну промисловість і відомий як "космічний цар", і Сергій Чемезов, голова гігантського державного оборонного та технологічного холдингу "Ростех", — наголошується в публікації.

"США збираються витратити мільярди доларів платників податків на ці ракетні двигуни. Рогозін відкрито говорить про це як про приплив "вільних грошей" безпосередньо в російський ВПК, — і це в той час, коли російську зброю та обладнання використовують в триваючої брудній війні в Україні, а російські літаки бомблять підтримуваних ЦРУ повстанців в Сирії", — пишуть автори статті.

"Американський Мінфін стверджує, що контракт жодною мірою не порушує існуючий режим санкцій, оскільки організації, відносно яких є припущення, що вони контролюються особами з санкційного списку, не потрапляють під санкції автоматично. Високопоставлений чиновник з адміністрації Обами сказав The Daily Beast: "Ми не володіємо інформацією, яка дозволяє укласти, що придбання ракетних двигунів заборонено американськими санкціями", — йдеться у публікації.

"Незважаючи на це, контракти і їх зовнішньополітичний підтекст створюють незручну ситуацію: якщо вірити Рогозіну, гроші американських платників податків підтримують кремлівську військову машину в обхід американських економічних санкцій", — зазначають журналісти.

Як повідомляв "Апостроф", віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін визнав, що Росія не зможе наздогнати США в космосі. Проте пізніше Рогозін спробував виправдатися за свою заяву.