RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У Путіна пояснили, чому Савченко не стати послом України в Росії

У РФ пояснили, чому українська льотчиця і народний депутат Надія Савченко не зможе стати послом в Росії.

Про це професор кафедри державного управління і національної безпеки дипломатичної академії МЗС Іван Сурма сказав в інтерв'ю НСН.

Він прокоментував опубліковану на сайті українського президента петицію з пропозицією призначити Надію Савченко послом України в Росії. Нагадаємо, з моменту звільнення з цієї посади посла Володимира Єльченка інтереси України в Росії ніхто не представляє.

"Вона ніякий не дипломат. Дипломат виконує безліч функцій. Зараз розігрується політична карта. По функціоналу вона не повністю реалізується як дипломат, вона людина військова, літає-стріляє-бігає. Вона не вміє себе поводити на рівні дипломатичних переговорів, етикету", — пояснив професор МДІМВ.

За його словами, під час кризових ситуацій на перший план найчастіше виходять не інтелігенція і кадри, які готувалися професійно, а ті люди, які є поштовхом для революційних подій. "Вони, зробивши свою справу, йдуть з арени. Їх або система зжирає, або вони самі розчиняються", — пояснив Сурма.

"Наразі триває запуск певної інформаційної події, яка є частиною інформаційного протиборства і провокації", — підкреслив він.

Експерт схильний вважати, що Савченко не зможе пройти акредитацію на посаду посла в Росії, а також жоден дуаєн — голова дипломатичного корпусу, старший за дипломатичним класом — не стане поручатися за неї.

"Є купа процедур з дипломатичного протоколу. Кожен посол повинен пройти свою акредитацію, представити документи президента іншої держави. Є багато нюансів. Людина може і не пройти акредитацію. У держави є право прийняти або не прийняти посла. Крім того, є дипломатичне спільнота, яка в таких кризових ситуаціях може бути гарантом фігури... Але Савченко - не та персона, яка за канонами виходить на рівень дипстатусу. У дипломатичному співтоваристві є дуаєн, який може дати непублічну рекомендацію майбутнього посла на рівні вищих ешелонів влади. Думаю, вони не будуть давати Савченко таких рекомендацій", — вважає Сурма.

При цьому Надія Савченко потенційно може стати представником України в переговорах з Донбасом, проте в цьому питанні є деякі нюанси.

"Савченко може бути, але негатив до її персони є. У дипломатичному колі з такими персонами поводяться досить обережно. Хоча Україна порушує всі канони навіть у цьому питанні", — підсумував професор МДІМВ.

Як повідомляв "Апостроф", російський політолог Станіслав Бєлковський упевнений, що народний депутат Надія Савченко керується холодним розрахунком, а не недосвідченістю або "рукою Кремля".

Скандальний російський політолог Сергій Марков, який є прихильником політики президента РФ Володимира Путіна, жорстко висловився про депутата Верховної Ради Надію Савченко.