RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

У Росії розповіли, як Путін зробив спотворення історії державною політикою

Російський журналіст Олексій Венедиктов розповів про те, як президент РФ Володимир Путін маніпулює історією заради досягнення власних політичних цілей.

Про це він розповів в ефірі радіостанції "Ехо Москви".

На думку журналіста, Кремль використовує історію в якості інструменту втіхи для народу.

"Де правильно провести кордон Росія-Україна, де природна межа? Історія з Кримом. Де природна межа між Росією і Казахстаном? Історія є дуже часто обґрунтуванням тих чи інших дій держав. Ось зараз будуть ставити князя Володимира Київського. 10-й століття. Що тут було в 10-му столітті? Але він буде стояти, — у всякому разі, я сподіваюся, він не буде стояти, — але поки він буде стояти біля Кремля. Яке має відношення Володимир Київський до Москви? Ніякого. Ну, та ось тепер йде боротьба", - говорить Венедиктов.

"Зараз ось дошка з Маннергеймом – це, звичайно, окрема історія. Я про Маннергейма знав багато і читав багато, але вся ця дискусія... Я зрозумів, у мене немає точки зору, потрібно дошку чи ні. Я зрозумів, що запитай мене зараз, і будучи депутатом петербурзьких заксборів, якщо б я був, я не знаю, як проголосував. Я думаю, я б боягузливо втік, ганебно втік", - вважає журналіст.

"Треба пам'ятати, до речі — про Маннергейма окремо – що Володимир Путін двічі, будучи у Фінляндії, в 2001 році аж покладав вінки на могилу Маннергейма. Тобто, насправді, для мене не несподівано, що нинішня влада цю дошку повісила. Я про себе рідного і про тих петербуржців, які живуть у місті, де є міст Ахмата Кадирова і дошка Маннергейма, в тому числі. Але це просто окрема історія. Я почав про нього далі читати. Багато міфів. Виявив у нього нагороду, яку йому Гітлер вручив – Лицарський хрест з дубовим листям – велика нагорода, їй було нагороджено всього близько 120-150 чоловік, по-моєму, ну, може, півтори тисячі", - розповідає журналіст.

Як стверджує Венедиктов, Путін використовує історію для вирішення певних проблем, у тому числі налагодження відносин з іншими країнами.

"Історія зараз, як мені здається, стала державною політикою. Але я вважаю, що коли держава втручається в поширення інформації або думки про історію, воно неправо", - каже журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", український журналіст Денис Попович вважає, що Кремль завдав значної шкоди своїй пропаганді встановленням 16 червня в Санкт-Петербурзі меморіальної дошки фінському воєначальникові Карлу Густаву Маннергейму.