RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Стало відомо про зачистки в Путіна проукраїнських футбольних фанів

У Росії розпочалися зачистки футбольних фанатів, які мають проукраїнську позицію.

Так, 7 липня в Петербурзі Центр "Е" і Слідчий комітет прийшли з обшуками до фанатів з угрупування "Невський синдикат", передає "Дождь".

Кримінальну справу, за якою обшукують фанатів, завели ще рік тому. Первісна стаття — побої, але напередодні обшуків статтю замінили на "хуліганство".

Решта пітерського фанатського руху за "Невський синдикат" вступатися не має наміру.

"Всьому виною — позиція фанатів по Криму і Україні. Відомо, що це питання сильно роз'єднало весь фанатський рух: на тих, хто за приєднання, і на тих, хто проти. "Невський синдикат" належить до другої групи", - пише видання.

Фото з однієї з ігор, де фанати з "Невського синдикату" вивісили банер в підтримку України

Також наголошується, що новину про "Невський синдикат" можна сприймати як продовження зачистки фанатського поля. Тому що вони чи не найсильніша фізично пасіонарна частина суспільства. Зокрема, фанати вийшли до стін Кремля після вбивства вболівальника "Спартака" Єгора Свиридова, і ОМОН виявився безсилим.

Після 2014 року основні побоювання російських правоохоронців були пов'язані з активною участю фанатів у революції в Україні.

У цьому році у зв'язку з кривавими інцидентами з російськими фанами на Євро-2016 президент РФ Володимир Путін скликав засідання Ради безпеки, на якому просив врахувати досвід проведення чемпіонату Європи, і зараз на форумах всерйоз обговорюється питання про можливе включення фанатських угрупувань в списки екстремістських організацій.

Як повідомляв "Апостроф", українські та російські фанати випадково зустрілися по дорозі на Євро-2016 у Франції на автостанції в бельгійському Шарлеруа і мирно поговорили, а також сфотографувалися на пам'ять.