RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

У Росії затримали хакера, який прилетів з України, - ЗМІ

Створювач хакерського сайту "Шалтай-Болтай" Володимир Анікєєв, на якому, зокрема, публікувалося взломане листування ватажків самопроголошеної ДНР, в кінці жовтня 2016 року був затриманий співробітниками ФСБ, коли прибув до Санкт-Петербурга з України.

Про це стало відомо виданню "Росбалт" від джерела, знайомого з ситуацією.

Анікєєв, що має псевдонім Льюїс, ймовірно, займався в Україні розміщенням на місцевому сайті листування помічника президента РФ Владислава Суркова.

"Операція стала результатом тривалої роботи. Була розіграна складна оперативна комбінація з метою виманити Льюїса з України, звідки він повертатися не збирався", — розповіло джерело.

Анікєєв був доставлений до Москви. ФСБ звинувачує його в "неправомірному доступі до комп'ютерної інформації".

Російські спецслужби в першу чергу цікавив "витік" листування Суркова, яке було опубліковане на українському хакерському сайті "Кіберхунта". ФСБ підозрює, що саме Анікєєв займався розміщенням листування.

"Анікєєв відразу почав співпрацювати зі слідством і давати розгорнуті показання, в яких неодноразово згадувався [начальник 2-го оперативного управління Центру інформаційної безпеки ФСБ Сергій] Михайлов — як особа, пов'язана з командою "Шалтай-Болтаєм".

За даними видання, на початку 2016 року підрозділ Михайлова став розробляти "Шалтай-Болтай", а вже влітку вирахував членів групи. Після цього у "Шалтай-Болтая" з'явився "куратор" — їм, за словами джерела, став Михайлов.

У грудні 2016 року за підозрою в державній зраді були арештовані кілька офіцерів ФСБ. За даними "Нової газети", це Сергій Михайлов і його підлеглий Дмитро Докучаєв, а також співробітник "Лабораторії Касперського" Руслан Стоянов і ще дві людини. У тому числі колега Михайлова, офіцер Центру інформаційної безпеки ФСБ. Дмитро Докучаєв, за інформацією видання, є одним з членів хакерського угруповання "Шалтай-Болтай".

Як повідомляв "Апостроф", навесні 2016 року хакери "Шалтай-Болта" опублікували листування одіозного російського телеведучого Дмитра Кисельова.