RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Ердоган звинуватив Нідерланди у геноциді боснійців

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган звинуватив Нідерланди у причетності до масових страт мусульман у Сребрениці під час Боснійської війни. Про це він заявив, виступаючи на заході, присвяченому турецькому Дню медицини, передає "Анадолу".

"Ми знаємо Нідерланди і голландців по різанині у Сребрениці. Вони продемонстрували свою сутність, знищивши вісім тисяч боснійців. Нехай ніхто не намагається вчити нас культурі і моральності", - сказав Ердоган.

"Навіть під час війни ніхто не відкриває вогонь по медичним бригадам. Але якщо це буде голландець, то він зробить це", - додав турецький президент.

За його словами, Німеччина і Нідерланди вважають "кошмаром зростання і розвиток Туреччини".

"Анкара неодноразово заявляла главам європейських країн, що вони не мають йти на поводу у фашистів і расистів, оскільки це завдасть їм серйозної шкоди. На жаль, події, що відбулися за останній тиждень, показали, що наші побоювання виправдалися", - заявив Ердоган, коментуючи дипломатичні скандали з Німеччиною і Нідерландами.

Відзначимо, 11 липня 1995 року, в кінці трирічної війни в Боснії, сербські війська стратили близько 8 тисяч боснійських чоловіків і юнаків в місті Сребрениці, який перебував під захистом нідерландського контингенту миротворців. Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії і Міжнародний суд ООН кваліфікували різанину в Сребрениці як геноцид.

Як повідомляло "Апостроф", між Анкарою і Амстердамом розгорівся дипломатичний конфлікт після заборони турецьким міністрам взяти участь в політичних мітингах на території Нідерландів.

Детальніше про конфлікт турецької та голландської владою читайте в матеріалі "Турецький" похід "на Європу: хто виграє від скандалу".