RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Питань більше, ніж відповідей: що задумали в Україні зі скасуванням трудових книжок

Українців потішила, але й вельми спантеличила нова ініціатива

Українців потішила, але й вельми спантеличила нова ініціатива Фото: unian

В Україні в найближчому майбутньому може піти в історію такий рудимент Радянського союзу, як трудові книжки. У Кабміні анонсували запуск в роботу законопроекту, а також актів уряду, які виведуть трудові книжки з гри. Натомість в Україні запрацює електронний реєстр, який міститиме всі дані про трудовий шлях кожного українця. Його-то в Кабміні і пропонують використовувати замість трудових книжок. "Апостроф" розповідає, як все буде працювати в безпаперову епоху.

Кінець "книжкових" днів

Про запуск ініціативи розповів міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет. Ось як все працюватиме.

Трудові книжки в Україні не те, щоб скасовуються, але фактично стають непотрібним рудиментом: при бажанні їх можна буде викинути або залишити для колекції. Для особливо запеклих Кабмін залишить право використовувати трудові книжки, але це буде швидше фетиш, ніж норма закону.

Для тих же, хто піддасться волі прогресу, замість трудових книжок буде працювати електронний реєстр держави, в якому будуть дані про весь трудовий шлях українців.

Сам реєстр вже функціює, і в ньому є дані про роботу всіх українців, починаючи з 2000 року. Саме на базі цього реєстру зараз розраховуються пенсії та інші соціальні пільги.

Ті, хто має робочий стаж до 2000 року, зможуть самостійно або за допомогою роботодавця внести дані до реєстру.

Коли все запрацює, при працевлаштуванні більше не потрібно буде нести трудову книжку, її замінить виписка з реєстру. Отримати її буде досить просто: потрібно буде зайти на сайт реєстру, авторизуватися за допомогою електронного цифрового підпису (ймовірно авторизація також буде доступна через BankID) та отримати електронну виписку з реєстру. Її-то, в разі необхідності, і потрібно буде подати роботодавцю.

При цьому якщо у роботодавця будуть сумніви щодо правдивості документа, він зможе відсканувати QR-код, який буде прикріплений до виписки з реєстру, та отримати всю необхідну інформацію.

Тим же, хто душею прикипів до трудових книжок, дозволять далі і їх використовувати. Роботодавець вноситиме в них дані на прохання працівника. Однак вимагати від працівника надання трудової книжки роботодавець не матиме права. Втім, як і працівник не матиме права вимагати оформляти його тільки по книжці.

Дубілет зазначає, що технічно все може запрацювати ще в 2019 році.

Доведи, що не верблюд

Незважаючи на загальне тріумфування навколо ідеї Кабміну, в мережі знайшлися і ті, кого електронний реєстр лякає. І справа не в сліпому фанатизмі від трудових книжок.

Побоювання полягають в тому, що на дуже розумних реформаторів знайдеться такий же розумний хакер, який обрушить реєстр і справа з кінцем.

"Хто сяде у в'язницю, якщо хакери Путлєра обрушать цей реєстр з втратою даних", - цікавиться, зокрема, користувач Max Fliper.

У свою чергу користувач Volodymyr Karnaukh пише, що аналогічна ситуація може виникнути і в разі скасування реформи одним з українських судів, в результаті чого "люди масово будуть доводити, що вони не верблюди і що стаж у них дійсно є".

Інші також згадують випадкове видалення Мін'юстом реєстру юросіб, зазначаючи, що новина хороша, але українські реалії викликають побоювання.

Також користувачі зазначають і не найкомфортніше оформлення в Україні ЕЦП. У сервісі Приват24 цифровий підпис можна оперативно оформити терміном на рік, однак у інших банків з цим поки все не так просто. Зокрема, Ощадбанк поки надає ЕЦП тільки для учасників операції на Донбасі.

Стривожила користувачів й ідея з верифікацією робочого стажу, який був отриманий до 2000 року. Адже поки незрозуміло, хто і яким чином буде його вносити до реєстру і як перевірити внесені дані на правдивість.

В цілому ж питань щодо скасування трудових книжок поки більше, ніж відповідей.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто