Лайм

Названо лауреатів Нобелівської премії з літератури за 2018 та 2019 роки

Відповідна інформація з'явилася в офіційному Twitter-акаунті премії

Комітет Нобелівської премії назвав імена її лауреатів за 2018 та 2019 роки. Ними стали польська письменниця Ольга Токарчук та австрійський письменник Петер Гандке. Відповідна інформація з'явилася в офіційному Twitter-акаунті премії.

Примітно, що для Ольги Токарчук це не перша велика нагорода. У 2018 році письменниця також була удостоєна Букерівської премії за роман "Бігуни" (Flights). Цю книгу автор присвятила темі подорожей і розбила на окремі новели, есе, подорожні записи, об'єднані загальним сюжетом. Історії також об'єднані єдиним оповідачем. Всього ж в книзі 116 епізодів, довжина яких різниться від одного речення до 32 сторінок.

"Бігуни" отримав високі оцінки критиків і був названий "прекрасним введенням у творчість великого автора та істинним задоволенням для любителів сучасної європейської літератури".

Популярність драматургу Петеру Гандке в галузі літератури принесли п'єса "Образа публіки" та роман "Страх воротаря перед одинадцятиметровим", який у 1972 році був екранізований Вімом Вендерсом. Також письменник відомий сьогодні і тим, що був одним з авторів сценарію ще одного фільму Вендерса - "Небо над Берліном" (1987).

Чому лауреатів одразу двоє?

10 жовтня комітет оголосив відразу двох лауреатів премії, так як оголошення лауреата у 2018-му відклали на рік. Причиною цього став скандал, викликаний тим, що чоловік одного з членів Шведської академії, яка присуджує нагороду, заздалегідь розкривав стороннім імена переможців.

  • Картину стріт-арт художника Бенксі, особа якого до сих фактично не встановлена, продали на лондонському аукціоні Sotheby's за рекордні 9,9 млн фунтів стерлінгів ($ 12,2 млн). Нею автор висміяв британський парламент.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами