Лайм

Фільм Олега Сенцова отримав держпідтримку - що відомо про кримінальну драму з бюджетом 1,6 млн євро

Зйомки фільму "Носоріг" почнуться восени 2020 року

Держкіно виділить 25 млн 100 тис гривень на зйомки фільму Олега Сенцова "Носоріг". Про таке рішення Ради з державної підтримки кінематографії режисер розповів в Facebook, оголосивши, що робота почнеться вже восени.

Олег Сенцов Фото: facebook.com/oleg.sentsov

"Фільм "Носоріг" вигравав пітчинг Держкіно ще в 2012 році. Ні в кого з експертів не виникло сумнівів з приводу підтримки цього довгоочікуваного проекту, єдине - потрібно було знайти правильне юридичне рішення. І оскільки фільм всі ці роки не виключали з плану держпідтримки кінематографії, то таке рішення сьогодні знайшли. Я дуже радий, що зможу нарешті почати знімати кіно, - написав Сенцов. - Кіно буде, зйомки цієї осені!"

У 2012 році, коли "Носоріг" переміг на пітчингу Держкіно, розмір його державного фінансування обмежувався 3,9 млн гривень, а загальний бюджет становив 8,1 млн. Олег Сенцов не встиг почати зйомки, оскільки в 2014 році його викрали і незаконно ув'язнили в Росії.

"Це кримінальна драма. Ми закінчили препродакшн, але зйомки ще не почалися. Якраз ми мали за них братися, але почалася революція, потім війна, потім в'язниця. Тому відзняти ми нічого не встигли. Тому почнемо повністю спочатку", - розповідав режисер про свої плани після звільнення в 2019 році.

Сюжет фільму зав'язаний на історії колишнього бандита, який орудував в лихі 90-ті. З дитинства засвоївши, що виживають тільки сильні і безжальні люди, герой перетворюється в пробивного "носорога". Стрімкий зліт обертається падінням і втратою родини, але зустріч з незнайомцем дарує чоловікові шанс змінити своє життя.

"Носоріг" стане третьою повнометражною роботою Олега Сенцова. Після дебютного "Гамера" (2011) на Берлінале-2020 відбулася прем'єра фільму-антиутопії "Номери", який він режисирував дистанційно за допомогою Ахтема Сеітаблаєва. Загальна вартість нової картини - 1,6 млн євро, і Держкіно України покриє тільки 50% її фінансування. Також проект отримав підтримку Польського кіноінституту та німецького кінофундації Medienboard Berlin-Brandenburg.

  • Раніше theLime задав 5 незручних запитань про військовій драмі "Черкаси" режисерові Тимуру Ященко. Автор фільму розповів про сюжет, прихованих сенсах, операторській роботі і акторській грі.
  • У листопаді минулого року в прокат вийшов фільм Агнешки Холланд "Ціна правди", історичний трилер про журналіста Гарета Джонса, який першим розповів світу про Голодомор 1932-33 років. Ми поспілкувалися з актором Олегом Драчем і розпитали його про нову картину, а також про проблеми і перспективи українського кіно.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime , щоб нічого не пропустить.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї