RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Погасити" Коломойського: чому у Зеленського підтримали Штати у війні з олігархом

Підозри топ-менеджерам "ПриватБанку" - удар по олігарху

Підозри топ-менеджерам "ПриватБанку" - удар по олігарху Фото:

Правоохоронці України та США практично одночасно почали кампанію проти колишніх власників та топ-менеджерів "ПриватБанку", який був націоналізований в кінці 2016 року через фінансові труднощі. "Апостроф" розбирався, чи йдеться про скоординовані дії двох країн, і якою стане доля колишнього співвласника "Приватбанку" Ігоря Коломойського, котрий залишається одним з найбільш впливових олігархів України.

Трьом колишнім топ-менеджерам "ПриватБанку" повідомлено про підозру в розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчиненим за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, а також у службовій підробці.

Розслідування проводиться Національним антикорупційним бюро України (НАБУ), однак підозра була погоджена генеральним прокурором Іриною Венедіктовою.

Офіс генпрокурора, відповідно до встановленої процедури, вказує тільки посади підозрюваних, не називаючи їхніх імен та прізвищ, проте відомо, що мова йде про колишнього главу правління "ПриватБанку" Олександра Дубілета та його колишніх заступників Олену Бичихіну та Володимира Яценка. З останнім стався просто фантастичний випадок - чартерний літак, який, до слова, належить структурам Коломойського, з Яценком на борту силовики вже в повітрі повернули в аеропорт "Бориспіль". Водночас Венедиктова заявила про порушення кримінальної справи в зв'язку зі "зливом" невідомими інформації, яка зробила можливою спробу втечі.

Водночас, колишнім топ-менеджерам "ПриватБанку" інкримінується те, що в грудні 2016 року ці фірми, "усвідомлюючи, що ПАТ КБ "ПриватБанк"... найближчим часом буде визнаний неплатоспроможним і перейде під контроль держави..., підготували і реалізували злочинний план розтрати грошових коштів фінустанови".

Йдеться про заподіяні збитки на 136 мільйонів гривень.

При цьому міжнародне детективне агентство Kroll за підсумками проведеного аудиту встановило, що з банку за допомогою шахрайських схем вивели понад 5,5 мільярда доларів.

Нагадаємо, "ПриватБанк" був націоналізований 19 грудня 2016 року у зв'язку зі серйозними фінансовими проблемами. Акціонери банку самі звернулися до держави за допомогою, але пізніше Ігор Коломойський не раз заявляв, що це було зроблено під тиском.

Коломойський згодом не залишав надій повернути контроль над "ПриватБанком" або, як він сам заявляв, отримати за нього грошову компенсацію (олігарх оцінив її в 2 мільярди доларів), для чого ініціював численні судові розгляди, як всередині України, так і за її межами. Зрозуміло, що виведені кошти повертати в Україну він не збирався.

Щоб виключити ризик повернення "ПриватБанку" у власність Коломойського, Верховна Рада в травні 2020 року прийняла закон, який забороняє повертати колишнім власникам націоналізовані фінустанови.

Однак, як писав "Апостроф" з посиланням на інформовані джерела, олігарх може повернути контроль над "ПриватБанком" без формального володіння ним. Як відомо, у зв'язку з закінченням трирічного контракту колишнього керівника "ПриватБанку" Петра Крумханзла в кінці січня 2021 року наглядова рада банку оголосила закритий конкурс на заміщення посади керівника фінустанови. За твердженням співрозмовників видання, на цю посаду може бути призначений колишній глава правління "Ощадбанку" Андрій Пишний. Останній нібито є ставлеником Коломойського. Результати конкурсу поки не оголошені, при цьому невідомі навіть можливі претенденти.

США проти Коломойського

Практично одночасно з оголошенням в Україні підозр трьом колишнім топ-менеджерам "ПриватБанку", в США почалася процедура конфіскації майна Ігоря Коломойського в цій країні.

Ще в середині минулого року американський Мін'юст висунув олігархові офіційні звинувачення в розкраданні мільярдних сум з "ПриватБанку" та подальшому їх відмиванні на території США. Йдеться про комерційну нерухомість в Огайо і Техасі, сталеливарні заводи в Кентуккі, Західній Вірджинії та Мічигані, завод з виробництва мобільних телефонів в Іллінойсі.

В середині лютого цього року стало відомо, що суд схвалив продаж бізнес-центру 55 Public Square в Клівленді (штат Огайо), який належав компанії Коломойського Optima Ventures.

Все це наводить на думку про те, що правоохоронні органи України і США ведуть скоординовану кампанію проти Ігоря Коломойського. Але чи так це насправді?

"Ситуація дійсно виглядає як досить скоординована акція, - зазначив у розмові з "Апострофом" політолог Олександр Леонов. - Але тут варто звернути увагу на те, що в США проти Коломойського відкрито кримінальну справу про відмивання грошей, і вона розслідується досить давно".

За його словами, незважаючи на те, що підозри колишнім керівникам "ПриватБанку" підписала особисто генпрокурор Ірина Венедіктова, справу проти них веде НАБУ: "Тому це, скоріше, НАБУ активізувалося в цьому напрямку, і, напевно, не без допомоги з боку США" .

З цією тезою згоден експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Степаненко. У розмові з виданням він зазначив, що, цілком можливо, мова йде про якісь сплановані дії між правоохоронними органами США і НАБУ.

Крім того, за його словами, нинішня активність відносно колишніх топ-менеджерів "ПриватБанку" може свідчити про те, що НАБУ і особисто його керівнику Артему Ситнику потрібно показати певні результати роботи.

"Мова йде про претензії на 100 з гаком мільйонів (136 мільйонів) гривень. Це - далеко не найбільша справа, яка розслідується відносно колишніх керівників "ПриватБанку", - все-таки 5,5 мільярда нас цікавлять більше. Тому це, швидше за все, спроба підтримувати цю справу в публічній площині і показати конкретний результат, і, можливо, будуть і судові рішення", - сказав Степаненко.

Президент і олігарх

Але, не виключено, що це - тільки початок.

"Важливо розуміти, що поки прокуратура прийшла зі звинуваченнями з приводу дрібниць", - написав на своїй сторінці в Facebook інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса, який відомий своєю жорсткою критикою на адресу Ігоря Коломойського, зокрема, в тому, що стосується "ПриватБанку".

За словами Фурси, якщо нинішні підозри - це лише перший крок, то це - правильна річ, при цьому він висловлює побоювання, що цим розслідування справи про шахрайство в "ПриватБанку" може і закінчитися.

І тут на передній план виходять стосунки в "трикутнику" США - Ігор Коломойський - президент України Володимир Зеленський.

Зеленський, якого досі багато хто вважає близьким до Коломойського, вже давно намагається довести зворотне. Зокрема, це проявилося в його публічній підтримці "антиколомойського" закону, яким, нагадаємо, повернення "ПриватБанку" олігархові стало неможливим.

Але наскільки Зеленський готовий повністю порвати відносини з Коломойським і, по суті, оголосити йому війну? З огляду на те, що президент вплутався в боротьбу з іншим "важковаговиком" - Віктором Медведчуком, воювати на два фронти йому буде вкрай складно.

Максим Степаненко вважає, що Володимир Зеленський не готовий на такий крок. "Їхні стосунки (з Ігорем Коломойським) залишаються в перманентному стані "ворожнечі-партнерства", - сказав він.

З іншого боку, навряд чи генпрокурор Ірина Венедіктова погодила підозри екс-керівникам "ПриватБанку" без відома президента.

"Але тут, швидше, питання в тому, що відбулася активізація НАБУ, і, фактично, Володимира Зеленського поставили в жорсткі рамки, коли він має визначитися: він проти Коломойського, або він його захищає, - зазначив Олександр Леонов. - Але я поки не упевнений, що Володимир Зеленський зробив чіткий вибір. Про те, наскільки цей вибір зроблено остаточно, ми найближчим часом побачимо, виходячи з позиції телеканалу "1+1" (належить Ігорю Коломойському).

Екстрадиція під питанням

Таким чином, поки не можна з упевненістю сказати, наскільки нинішня українська влада готова "підставити плече" американцям в їх "хрестовому поході" проти одіозного олігарха.

Також не будемо забувати, що незабаром своєї посади може позбутися глава НАБУ Артем Ситник, а це, швидше за все, дуже не сподобається західним партнерам України, перш за все, США.

Однак у президента і уряду не так багато можливостей для маневру. Мирні переговори щодо Донбасу зайшли в глухий кут, в зв'язку з чим українська влада посилила риторику відносно Росії. Сюди ж можна віднести і санкції проти "кума Путіна" Віктора Медведчука.

А це означає, що українському керівництву як ніколи потрібна підтримка Заходу, при тому, в першу чергу, не Європи, а США. До того ж виникла неприємна пауза у співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), позиція якого також багато в чому залежить від Вашингтона.

Але, якщо Ігорю Коломойському все ж буде кинуто виклик, то як розвиватимуться події?

Сергій Фурса в згаданому пості в Facebook заявив, що найбільш правильним рішенням було б передати олігарха в руки американського правосуддя.

Однак складність полягає в тому, що у США і України немає угоди про екстрадицію.

"Це - одна з причин, чому багато олігархів, після того як Володимир Зеленський прийшов до влади, повернулися до України. Тому що вони знають, що, фактично, США з України не мають можливості легально екстрадувати людей, які в США знаходяться під слідством" , - сказав в коментарі "Апострофу" експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв.

"Цивільна" справа

Більш того, Конституція забороняє видачу громадян України іншим країнам.

Однак у президента є право позбавлення громадянства. Їм відносно недавно скористався попередник Володимира Зеленського Петро Порошенко. В травні 2017 року він припинив громадянство нардепа Андрія Артеменка, а в липні 2017 року - Михайла Саакашвілі (Володимир Зеленський повернув останньому громадянство в травні 2019 року).

У розмові з виданням старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець, зазначив, що президент вже давно повинен був видати указ про припинення громадянства низці осіб, про які достеменно відомо, що у них є підданство ще однієї держави (а в разі Ігоря Коломойського навіть двох - Ізраїлю та Кіпру - "Апостроф").

"Однак, я думаю, що Ігорю Коломойському не варто побоюватися позбавлення громадянства, - сказав Кравець. - Я більш ніж упевнений, що у Коломойського є певна інформація щодо безпосередньо Зеленського, його команди, людей з" 95-го кварталу", яка змушує президента стримуватися в даному питанні. Також, як і свого часу стримувався Петро Порошенко - щось все-таки заважало йому позбавити Коломойського українського громадянства".

Читайте також

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр