Лайм

Після скандалу з 0 балами для Польщі українцям дозволили проголосувати за журі на "Євробаченні-2023"

Глядачі зможуть запропонувати свої кандидатури

2023 року українці самі оберуть склад журі для "Євробачення". Таке рішення було ухвалено у зв'язку зі скандалом, що розгорівся після цьогорічного конкурсу, через нулі для Польщі.

Про це заявив голова правління НСТУ Микола Чернотицький у ефірі телемарафону. За його словами, глядачі зможуть запропонувати свої кандидатури та проголосувати за них на сайті Суспільного.

Фото: Суспільне

"У Суспільного на радарах є всі невдоволення цьогорічним журі. З наступного року однією з новацій формування журі буде open call. Усі громадяни, які матимуть бажання, зможуть запропонувати свою кандидатуру, яка, на їхню думку, має досвід і вагу в цій сфері. Після цього зробимо голосування на сайті та узгодимо кандидатур з ЄМС. У результаті буде сформоване професійне журі, як голосуватиме за фіналістів Євробачення наступного року", – розповів він.

Чорнотицький додав, що під час війни було складно формувати команду, але на вибір складу національного журі ніхто не впливав, суддів обирали з огляду на досвід.

У 2022 році до українського складу журі "Євробачення" увійшли: продюсер Вадим Лисиця, соліст "Піккардійської терції" Андрій Капраль, співачка Ірина Федишин, диригент Андрій Яцків та кінокритик Лук'ян Галкін.

Члени українського професійного журі "Євробачення-2022" Фото: Суспільне

Відповідно до їх рішення, Великобританія отримала 12 балів, Португалія – 10 балів, Нідерланди – 8 балів, Греція – 7 балів, Швейцарія – 6 балів, Азербайджан – 5 балів, Швеція – 4 бали, Австралія – 3 бали, Вірменія – 2 бали, Чехія - 1 бал. Польщі, яка під час повномасштабної війни стала для України головним союзником, не дісталося жодного балу.

Саме це і призвело до скандалу в суспільстві, оскільки у голосуванні глядачів українці найвищий бал віддали представнику Польщі Крістіану Охману.

Крістіан Охман із українською символікою перед "Євробаченням-2022" Фото: Getty Images

  • Читайте також, як "Апострофу" скандал із оцінками прокоментував Вадим Лисиця, голова українського журі на "Євробаченні": Ми не могли всім, хто нам допомагає, дати по 12 балів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Олександр Положинський натякнув на проблеми зі здоров'ям і налякав фанатів виглядом своїх очей

Український музикант і військовослужбовець Олександр Положинський показав фото з катетером у руці та зіницями різного розміру, налякавши шанувальників

Пренткович та Гонковський вперше прокоментували своє місцезнаходження після переїзду з України

Таня Пренткович повідомила, що знаходиться у Римі - чоловік блогерки також розповів, що життя його родини повністю змінилось

Америка - це не моє: Alyosha розповіла про життя за кордоном з дітьми

Співачка Alyosha та дружина Тараса Тополі зізналася, що життя в Америці для неї було "депресивним"