RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не тільки нафта або газ: що чекає на Росію в новому пакеті санкцій

Офіційно ЄС не розпочинав роботу над сьомим пакетом санкцій, але перші намітки вже з'являються

Офіційно ЄС не розпочинав роботу над сьомим пакетом санкцій, але перші намітки вже з'являються Фото: Pixabay

Європейський Союз може включити в сьомий пакет санкцій заборону на російське золото. Поки що це неофіційна інформація, та й підтверджень тому, що ЄС почав готувати новий санкційний пакет проти росії, також немає. "Апостроф" розбирався, як золоте ембарго може вплинути на країну-агресора, і що ще може увійти до сьомого пакету санкцій Євросоюзу.

Україна закликає країни ЄС якнайшвидше затвердити черговий, сьомий за рахунком пакет санкцій проти росії.

"В усіх переговорах незмінно наголошую – сьомий пакет санкцій Європейського Союзу потрібен якнайшвидше. Росія має відчувати постійне посилення тиску за війну і за свою агресивну антиєвропейську політику", - заявив президент Володимир Зеленський в одному зі своїх нещодавніх відеозвернень.

За його словами, останні дії агресора, пов'язані з продовольчим шантажем, енергетичним тиском на Євросоюз, а також погрозами на адресу Литви, яка закрила транзит санкційних товарів до російського ексклаву – Калінінградської області – через свою територію, стали додатковими аргументами на користь необхідності посилення санкцій проти рф.

Втім, поки що Євросоюз, принаймні офіційно, не веде роботу над сьомим санкційним пакетом.

Проте, деякі напрацювання у ЄС все ж таки є. Як повідомив Reuters з посиланням на інформовані джерела, на нещодавній закритій зустрічі послів Євросоюзу обговорювалася можливість включення до нового пакету обмежень щодо російського золота. З відповідною пропозицією виступив представник Данії.

Що саме хочуть заборонити росії – експорт золота, його імпорт, і те, й інше, чи ще щось, поки що невідомо.

Недоступні резерви

Після вторгнення в Україну країни Заходу почали вводити проти росії різні санкції. Серед перших обмежень стало заморожування валютних резервів Центробанку рф – внаслідок цього російський регулятор, по суті, втратив доступ до більш ніж 300 мільярдів доларів.

Тепер, схоже, дійшло й до золотих резервів.

За заявленими запасами золота, росія сьогодні перебуває на п'ятому місці у світі, поступаючись лише США, Німеччині, Італії та Франції, при цьому випереджаючи Китай. Країна-агресор має в своєму розпорядженні приблизно 3000 тон золота загальною вартістю близько 130 мільярдів доларів.

Голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, говорячи про можливі "золоті" санкції ЄС, зазначив, що, скоріше за все, йдеться про обмеження операцій з так званим монетарним золотом.

"Частину золотовалютних резервів багато країн тримають за кордоном. Це дає можливість оперативно проводити операції з ними. Коли центробанк терміново потребує валюти, він може дуже швидко взяти кредит в будь якому іноземному банку під заставу золота, що зберігається за кордоном. А якщо країну позбавити можливості проводити операції з власним золотом, то воно стає практично мертвим вантажем, оскільки отримати за нього гроші буде практично неможливо", - сказав експерт у коментарі "Апострофу".

Звичайно, можна спробувати продати золото країнам, які погодяться його придбати в обхід санкцій. Але в цьому випадку його вартість буде набагато нижчою за реальну ринкову, додав Кушнірук.

За словами засновника First Kyiv Investment Club Івана Компана, якщо росія не зможе проводити операції з власним золотом, воно значно втратить свою цінність як актив.

"Уже зараз через численні санкції проти росії значно зменшилася кількість бажаючих проводити операції з золотом, що їй належить, - сказав він у розмові з виданням. - Звичайно, завжди залишаться країни, які не дотримуються санкцій і будуть готові придбати російське золото. Проте вони робитимуть це на вигідних для себе умовах, і росії доведеться продавати золото з дуже великим дисконтом, втрачаючи при цьому значну частку вартості своїх резервів".

У свою чергу директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський у коментарі виданню нагадав, що раніше заборону на операції з російським золотом впровадили США (в березні американський Мінфін зробив з цього приводу спеціальне роз'яснення - "Апостроф"), а тому, скоріше за все, йдеться по те, що Євросоюз приєднається до цього виду санкцій.

Втім, на думку експерта, зараз така заборона не є дуже дієвою. Він пояснив, що росія продовжує отримувати значну валютну виручку від торгівлі газом та нафтою, ціни на які є дуже високими навіть з урахуванням дисконтів для Китая та Індії.

"Через санкції обсяги імпорту росії значно скоротилися. Завдяки значному профіциту в міжнародній торгівлі, рубль не тільки зберігає стабільність, але й помітно підсилюється. Тому сьогодні для російського Центробанку операції з золотом великого значення не мають - в країні і без того спостерігається надлишок валюти", - сказав Несходовський.

Проте, додає експерт, якщо санкції щодо російського золота матимуть тривалий характер, то в перспективі ефект від них може бути досить важким, оскільки, коли виникне така потреба, росія не зможе скористатися своїм золотом.

"І це значно обмежить свободу маневру для Центробанку, який вже позбавлений можливості проводити операції з основними світовими валютами - доларом, євро, швейцарським франком, єною", - зазначив Ілля Несходовський.

А що там із газом?

Зараз зарано говорити про те, чи увійде золоте ембарго – і, якщо увійде, то у якому вигляді – до сьомого пакету санкцій ЄС проти росії.

Також незрозуміло, які, в принципі, обмеження будуть внесені до нього, а також коли він взагалі буде прийнятий.

Раніше обговорювалася можливість включення до сьомого санкційного пакета газового ембарго. Проте дискусія навколо шостого пакету та включення до нього заборони імпорту російської нафти виявила значні розбіжності у позиціях різних країн ЄС, у результаті чого нафтове ембарго стало досить компромісним.

Враховуючи, що газова залежність європейців від росії набагато сильніша за нафтову, закріпити в сьомому пакеті заборону на імпорт російського газу буде дуже складно.

Розуміючи це, росія лише посилює тиск на Європейський Союз, скорочуючи постачання газу в Європу в розпал сезону його закачування до сховищ, сказав у коментарі "Апострофу" президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

Нагадаємо, в середині червня російський "Газпром" на 60% скоротив обсяг поставок до ЄС морським газопроводом "Північний потік", посилаючись на несправність обладнання. З 21 по 28 червня для проведення "профілактичних робіт" зупинено ще один обхідний газопровід до Європи – "Турецький потік" (чи відновить він роботу після профілактики, не відомо). Не здійснюється прокачування палива газопроводом "Ямал – Європа" через Польщу, при цьому збільшувати транзит газу через Україну росія не збирається.

"Робиться це для того, щоб поставити ЄС ультиматум: не хочете запускати "Північний потік-2" (прокладений паралельно "Північному потоку", цей газопровід готовий до роботи, але Євросоюз через агресивні дії росії вирішив його не запускати в експлуатацію - "Апостроф"), тоді не буде вам газу", - каже Михайло Гончар.

При цьому, за його словами, кремль робитиме все можливе, щоб не допустити включення газового ембарго навіть до порядку денного обговорення сьомого пакету санкцій ЄС.

"Як це було з нафтовим ембарго, знову з'явиться той самий Орбан (прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який блокував санкційну заборону імпорту російської нафти в ЄС - "Апостроф"), і до нього може приєднатися австрійський канцлер (Карл Нехаммер), який раніше говорив про те, що Європі без російського газу не обійтися, - пояснює свою точку зору експерт. - Тому через відсутність консенсусу Євросоюз може не наважитися поставити це питання на порядок денний сьомого пакета".

Проте, навіть якщо газове ембарго не буде офіційно включено до сьомого санкційного пакету ЄС, швидше за все, воно діятиме де-факто.

"Неофіційне рішення про "дерусифікацію" газового імпорту в ЄС ухвалено", - каже Михайло Гончар.

До того ж дії самої росії сприяють тому, що постачання її газу до Європи стає дедалі меншим.

Новини партнерів

Читайте також

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб