RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дізнавшись про наступ ЗСУ, росіяни думали лише про одне - боєць "Легіону Свободи"

Валентин Дебелий про обстановку в Ізюмі та його околицях

Валентин Дебелий про обстановку в Ізюмі та його околицях Валентин Дебелий Фото: Facebook / Валентин Дебелий

На Харківщині триває операція зі звільнення області від російських окупантів. Наразі йдуть точкові бої вздовж річки Оскіл. У нещодавно звільненому Ізюмі і досі виявляють загарбників, які не встигли втекти з України. Крім того, знаходять величезну кількість техніки, боєприпасів та мін, тому людям туди повертатися поки що небезпечно.

Як живе звільнений Ізюм після пів року окупації, які настрої панують серед місцевого населення та скільки ще триватиме зачистка - в ефірі Апостроф TV розповів боєць "Легіону Свободи" ВАЛЕНТИН ДЕБЕЛИЙ.

– Яка оперативна обстановка у Харківській області станом на ранок 20 вересня?

– Зараз ворог відійшов за річку Оскіл і намагається там закріпитися. Ми контролюємо ситуацію в звільнених селах, у звільнених містах. Бої зараз відбуваються в основному біля Лиману та є точкові бої вздовж усієї річки Оскіл.

Щодо успіхів, то останніми днями були зайняті околиці сіл Ярова, Студенок і, можливо, ближче до Олександрівки. В цих місцях точаться бої. Треба зазначити, що звільнена територія дуже сильно замінована. Знаходимо як протипіхотні міни, так і міни, які направлені на більш важку техніку. На усіх звільнених територіях ми знаходили велику кількість боєкомплектів та техніки, яку після себе залишили окупанти. Інколи ці цифри доходять і до 200 одиниць техніки. Найбільше окупанти залишили в Балаклії. Але і в Ізюмі, в Куп'янську, на околицях теж знаходимо дуже-дуже багато залишених боєкомплектів та тих чи інший бойових машин.

Місцеве населення зараз перебуває в деморалізованому стані після майже пів року окупації. Однак всі дуже раді приходу Збройних сил. Потроху починається відновлення життя. Наприклад, в Ізюмі зараз знаходиться, за різними оцінками, від 12 до 15 тисяч людей, хоча до війни населення становило біля 45 тисяч. Але потихеньку люди повертаються до своїх домівок, якщо звісно ці домівки збереглися. Багато будинків зруйновано, і повертатися подекуди просто нема куди.

Було зафіксовано багато жертв серед місцевого населення, були знайдені катівні у приватних будинках, де окупанти проводили свої допити. Багато жертв в Ізюмі ексгумовано, близько 400 тіл. І така ситуація повсюди, ексгумація продовжується.

Щодо техніки, то наш батальйон "Легіон Свободи" одним із перших зайшов в місто Ізюм. На свої очі бачили десятки танків, БМП, БТР та артилерію, які стояли повністю в нормальному стані, готові до використання.

– Це свідчить про те, що окупанти тікали і кидали техніку?

– Я майже впевнений в тому, що вони не очікували такого нападу. Вони не очікували того, що Україна може не тільки вести оборону, а й активно наступати, виконуючи маневри. Я впевнений, що вони були в шоці, та розуміли, що в них є дуже небагато часу, щоб не потрапити в пастку. Тому вони дуже швидко тікали, залишаючи техніку. Це свідчить про те, що єдине, про що вони думали, – зберегти своє життя.

– Як зустрічали вас в Ізюмі жителі, чи не боялися? Адже росіяни залякували місцевих жителів, мовляв, бійці спецпідрозділу "Кракен" прийдуть і розстріляють вас, бо ви нам допомагали.

– Моральний стан у місцевого населення на доволі низькому рівні. Так, вони були дуже залякані, оскільки пів року вони жили під ярмом окупантів, не виходили з підвалів. Але коли починаєш розмовляти з місцевими жителями, то буквально за декілька хвилин вони розуміють, що нарешті все добре.

Місцеві люди дуже позитивно сприймали всіх бійців Збройних сил України, оскільки розуміли, що нарешті цей жах скінчився, і ми – саме ті люди, які будуть забезпечувати їхнє мирне і спокійне життя в їхніх рідних містах.

– Чи знайомі вам випадки, коли окупанти чи колаборанти перевдягалися в цивільне, аби їх не знайшли? Чи виявляють ще в Ізюмі зрадників або цих бійців, які десь сховалися?

– Так, дійсно, цей процес триває. Зараз протягом приблизно двох тижнів планується основне розмінування територій. По посадках, по лісах залишилося багато бліндажів, окопів і позицій, які ще треба прочесати. Було дуже багато випадків, коли знаходили залишки російської армії. Інколи вони просто здавалися, інколи намагалися вступати в бій, але безрезультатно.

Так, було дуже багато випадків, коли вони намагалися видавати себе за місцевих жителів. Зарано, мабуть, ще всім повертатися до рідних домівок, оскільки цей процес триває. Але я впевнений, що найближчими тижнями будуть знайдені всі окупанти. Регіон буде повністю зачищений. Хоча можна сказати, що під час відступу, за різною інформацією, деякі підрозділи російської армії втратили від 50 до 90% особового складу. Це свідчить про те, що їх була тут дуже велика кількість, а так само про те, що дуже велика кількість назавжди залишиться тут, в родючій українській землі.

Читайте також

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Новини партнерів