Лайм

Психолог Андрій Козінчук розповів, що не варто питати у військових, яких звільнили з полону

Фахівець поділився рекомендаціями

21 вересня у Чернігівській області на кордоні з Росією відбувся обмін полоненими, у ході якого частина захисників "Азовсталі" в Маріуполі нарешті опинилася вдома. 215 українських військових повернулися до рідних: 108 – бійців "Азова" та інших формувань.

Військовий психолог Андрій Козінчук розповів, що не варто питати у звільнених з полону військових, а які дії, навпаки, будуть доречними. На своєму YouTube-каналі "У моїй голові" експерт оприлюднив відповідне відеозвернення.

Фото: Getty Images

За словами спеціаліста, не слід боятися сказати захиснику, що ви радієте за нього чи навіть те, що хочете його обійняти. А от чого робити не варто, так це порушувати особисті кордони іншої людини та розпитувати про неприємні для неї речі.

Отже, що можна робити, а чого робити не слід?

  • Перше – радіти.
  • Друге – поважати кордони. Ні в якому разі не накидуйтесь на військових. Просто кажіть, що ви радієте.
  • Не ставте питання, які ставити не варто. А саме: "Чи страшно там було?", "Що найгірше в полоні?", "А що з тобою росіяни робили?". "Що ви хочете від цих запитань? Почути цікаву історію?!" - коментує фахівець.
  • Не бійтесь казати, що ви хочете обійняти захисників або що ви за них дуже радієте.

"Турбуйтеся про своє ментальне здоров'я і пам'ятайте, що полон – найжаливіша штука, яка тільки може бути. Отож, у своїй голові не будьте в полоні, добре?" - підсумував психолог.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм