RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна отримає від США стільки допомоги, щоб покласти край війні – офіційний представник Держдепу США

Андреа Калан про українсько-російську війну

Андреа Калан про українсько-російську війну Андреа Калан Фото: Апостроф TV / Cкриншот

Останній виступ російського лідера володимира путіна не обійшовся без погроз ядерною зброєю. Але тепер не лише Україні, а й всьому світу. Зрозуміло, таку заяву не залишили поза увагою на Заході, а також у США, де президент Джо Байден розкритикував путіна за шантаж ядерною кнопкою.

Як у США реагують на погрози Кремля, якою буде підтримка України в майбутньому, а також чому у США не поспішають визнати росію спонсором тероризму – в ефірі Апостроф TV розповіла представник Державного департаменту США АНДРЕА КАЛАН

– Що в Держдепі США говорять про погрози Росії застосувати ядерну зброю?

– Путін закликав мобілізувати російських громадян, щоби воювати в Україні. Ми бачимо, що він діє з позиції слабкості, а не сили. І це показує, що українські Збройні сили успішно проводять контрнаступ і добре захищають свою країну.

Ми чуємо багато погроз від путіна, зокрема про те, що він може використовувати й інші види зброї. Але позиція США цілком зрозуміла: ядерна зброя ніколи не має бути використана. Усі країни, які мають ядерну зброю, давно домовилися, що вона не має бути застосована.

– Путін також заявив, що він визнає результати псевдореферендумів на окупованих територіях. Країни Великої сімки зробили заяву, що не підтримуватимуть "референдум". У цьому плані й США на нашому боці.

– Так, міжнародне співтовариство не визнаватиме результатів цих так званих "референдумів", тому що це явно спроба путіна посилити свою позицію і знову взяти контроль над територією України. Він це робить зараз, бо Україна успішно бореться, а Збройні сили України надихають світ своєю мужністю та майстерністю.

Хочу також зауважити, що росіяни проти мобілізації. Ви бачили ці кадри з Москви та інших міст, де вони вийшли на вулицю, щоб висловити своє невдоволення не лише мобілізацією, а й війною путіна в Україні.

– Міністри ЄС також обговорили ситуацію з мобілізацією та 8-й пакет санкцій. Як США дивляться на те, щоб додати обмежень для росії?

– США готові посилювати санкції, щоб чинити сильний тиск на путіна. Ми готові працювати разом із нашими партнерами в Євросоюзі та інших країнах. Те, що ми бачимо по війні в Україні: коли ми рухаємось разом, ми можемо більш ефективно боротися з російською агресією.

Крім того, що існують санкції та інші заходи, США разом із нашими партнерами продовжуватимуть надавати військову допомогу та інші види допомоги Україні, щоб ваша країна могла більш ефективно боротися на полі бою та продовжувати свій успішний контрнаступ і покласти край цій війні.

– Щодо допомоги озброєнням, чи ще немає так званої "втоми"? Або є впевненість, що найближчими місяцями проблем із підтримкою та рішучістю не буде, адже зброя нам справді необхідна.

– Допомога США – на тривалий період. Ми допомагатимемо не лише сьогодні і завтра, а й стільки, скільки потрібно, щоб Україна могла відновити свою територію та покласти край війні. Звісно, США допомагатимуть і після закінчення війни, щоб відновити ситуацію в Україні.

– Чи буде постійною позиція США про те, що росію не слід визнавати державою-спонсором тероризму?

– Ми бачимо, що росія вчиняє військові злочини в Україні. Ми бачимо, що трапилося в Ізюмі та інших містах. Справа в тому, що зараз нам потрібно збирати всю цю інформацію, щоб потім спеціальні органи, які можуть засудити росію, мали достатньо фактів, щоб притягнути до відповідальності тих, хто вчинив ці злочини.

Щодо росії як держави-спонсора тероризму президент Байден дуже чітко висловив позицію США. Держсек Блінкен продовжуватиме стежити за ситуацією, збиратиме інформацію про те, що росія робить, щоб потім ухвалювати подальші рішення. Але наша позиція така, що зараз не час для цього, тому що санкції проти росії, що діють, набагато сильніші, ніж було б, якщо росію було б визнано спонсором тероризму. Крім того, організації, які допомагають надавати допомогу в Україні та інших країнах, кажуть, що таке рішення серйозно ускладнить їхню роботу. Вони не змогли б надавати ту допомогу, яка потрібна зараз.

– На Генасамблеї ООН також обговорюють долю росії в ООН або хоча б у Раді безпеки ООН. Що кажуть країни? Чи стартує процес обмеження росії як члена РБ ООН?

– На виступі перед Генасамблеєю ООН президент Байден сказав: США підтримує зусилля щодо розширення кількості постійних та непостійних членів Ради Безпеки. Нам потрібно, щоби були зміни та поновлення процедури в ООН, бо те, що росія зробила – військове вторгнення в Україну – порушує фундаментальні принципи ООН. Саме про це лідери говорили під час засідання Генеральної асамблеї ООН.

– Напередодні перед Генасамблеєю ООН виступав президент України Володимир Зеленський. Які враження справив виступ, які акценти були почуті?

– Я хочу наголосити, що це було унікальне рішення ООН, дозволити Зеленському виступити віртуально на засіданні. Це показує, що майже всі члени ООН дуже поважають його та хотіли почути його думку про ситуацію в цілому. Справді, зараз дуже складна ситуація, і всім країнам, які підтримують демократію, поважають суверенітет та територіальну цілісність усіх країн ООН, треба об'єднатися та показати росії, що ми проти її дій. Цей тиск допомагає й надалі змінювати ситуацію, показати росії, що її ізольовано не лише в ООН, де мало країн хочуть зустрітися з делегацією росії, а й ізольовано у світі. Весь світ бачить, що росія робить в Україні.

- Главі МЗС рф Лаврову в останній момент видали візу США і він зміг поїхати на тиждень високого рівня Генасамблеї ООН. Які заяви чути від росії? Як почувається і як поводиться російська делегація за спостереженнями Держдепу?

– Держдепартамент США не планує зустрічатись із російською делегацією, і я не можу коментувати, як їх зустріли тут. Вони приїхали, бо росія є членом ООН. Але мені здається, що хоча в Нью-Йорку хороша та сонячна погода, російській делегації було трохи холодно від місцевого прийому.

Читайте також

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7

Новини партнерів