RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розкрито масштабну схему розкрадання продуктів харчування у Міноборони - спікер ДБР розповіла деталі

Приватна фірма перепродавала продукти, призначені для військових

Приватна фірма перепродавала продукти, призначені для військових Тетяна Сап'ян Фото: ASPI

Державне бюро розслідувань заблокувало схему розкрадання харчових продуктів у Міноборони. Було виявлено приватне підприємство, яке забезпечувало продуктами 49 військових частин. За півроку війни вони отримали замовлень орієнтовно на 2 млрд гривень. У документах вони вказували одну кількість продукції, а до військових доходила зовсім інша кількість продукції. Різницю ж реалізовували через мережу посередників. Про це в етері Апостроф TV розповіла радник з комунікацій ДБР ТЕТЯНА САП'ЯН, коментуючи скандал з закупівлями в Міноборони.

– Опишіть ситуацію, яка пов'язана з Міноборони та витратами на харчування?

– Коли на сьогоднішній день ми говоримо про кримінальні правопорушення, особливо, якщо вони пов'язані зі сферою оборони - це викликає особливий суспільний інтерес, і я це розумію. Країна знаходиться у стані війни, і важко збагнути, як деяким ділкам, замість того, щоб посилювати нашу обороноздатність, вдається її послаблювати.

Ми знаємо, що жодна отара не буває без паршивої вівці, і ДБР пильно та систематично стежить за усіма процесами та персонами, які входять до підслідності відомства. Все на контролі - і Міноборони не є виключенням.

Читайте: Перший пішов: з Міноборони після скандалу із закупівлями звільнили топ-чиновника

В контексті останніх подій я можу повідомити, що Бюро заблокувало схему розкрадання харчових продуктів для військових. Справа у тому, що разом з іншими правоохоронними органами було викрито організовану групу, яка привласнювала та перепродувала харчові продукти, які мали забезпечувати ЗСУ.

Що саме відбувалося. Це було приватне підприємств, яке забезпечувало продуктами 49 військових частин. За півроку війни вони отримали замовлень орієнтовно на 2 млрд гривень. У документах вони вказували одну кількість продукції, до військових доходила зовсім інша кількість продукції, а різницю вони реалізовували через мережу посередників і думали, що цього ніхто не помітить.

В ході цієї операції було проведено 70 обшуків, було вилучено 30 тис банок тушкованки та 4 млн гривень у різній валюті. Продукти зараз передаються військовим, а щоб відшкодувати збитки, які були завдані державі, у ході слідчо-оперативних дій було вилучено десятки автомобілів, які перевозили ці вкрадені продукти.

Наразі повідомлено підозру у привласнені та розтраті майна або заволодіння ним внаслідок зловживання службовим становищем одному з фігурантів. Стаття передбачає позбавлення волі до 8 років. Наразі вирішується питання про повідомлення підозри іншим фігурантам.

– Розслідування ДБР проводило вже певний час, і це не стало наслідком публікації у ЗМІ? Просто певні результати розслідування потрапили у руки журналістів?

– Так. В умовах війни ДБР, як і інші правоохоронні органи, намагаються не оприлюднювати факти, щоб вони не стали занадто публічними, тому що це не завжди допомагає слідству. Тому ми офіційно повідомляли про це трошки раніше, ніж з'явилися відповідні публікації у ЗМІ, що призвело до засідання комітету у Верховній раді. Не хвилюйтеся, ми все бачимо і знаємо, просто не завжди розголошуємо всю інформацію.

Читайте: У майбутній Україні такому не може бути місця: посол США відреагувала на скандал із закупівлями Міноборони

– Які ще розслідування, які стосуються зловживань, проводить ДБР? Я маю на увазі історії з військкоматами.

– Це дійсно тема, яка резонує у суспільстві. Справа в тому, що інколи у військкоматах та Військових лікарських комісіях (ВЛК) теж думають, що можуть підзаробити на охочих виїхати з країни, які не хочуть воювати. І завжди залишаються ті люди, які вважають, що є незаконні шляхи, які можна використати та не понести за це кримінальної відповідальності.

Так от, ДБР повідомляє, що такого не буває. На Львівщині було викрито начальника військкомату та виконуючого обов'язки голови ВЛК, яка видає справки про непридатність. А на Донеччині перед судом вже теж постане один воєнком.

У першому випадку було організовано схему отримання хабарів за видачу справок про непридатність до служби. У процесі затримання було задокументовано факт передачі 3 тис доларів за право виїхати за межі території України. До цієї схеми залучили водія посередника, його дії також кваліфіковано як пособництво у скоєнні злочину. А начальнику військкомату та в.о. комісії - це ч.3 ст. 368 КК – підкуп службової особи. Наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу і відсторонення їх від посад.

Був інший випадок у липні на Донеччині. Виявили, що начальник одного з військкоматів брав 1300 доларів за уникнення людини від мобілізації. Після отримання хабаря його затримали, йому загрожує до 10 років позбавлення волі. До речі, залежно від регіону і цінова політика на ці незаконні послуги різниться.

Жоден зловмисник не уникне відповідальності - війна нічого нікому не спише.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів