Лайм

Український фільм "Будинок зі скалок" бореться за "Оскар-2023": що про нього відомо

Картина створена у копродукції Швеції, Фінляндії, України та Данії

В ніч з 12 на 13 березня у Лос-Анджелесі відбудеться церемонія нагородження премії "Оскар-2023". У списку номінантів опинився "Будинок зі скалок" - документальний фільм, який розповідає про дитячий будинок неподалік лінії фронту на Сході України.

Стрічка вийшла ще до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. У січні 2022 року вона отримала нагороду FIPRESCI Award на міжнародному кінофестивалі Sundance та автоматично потрапила у шорт-лист "Оскара".

Читайте також: Лічені дні до церемонії "Оскар-2023": де і коли дивитись нагородження.

Кадр із фільму "Будинок із уламків" Фото: Goteborg Film Festival

Сюжет фільму "Будинок зі скалок"

Війна на сході України завдала тяжких втрат усім, і особливо постраждали бідні сім'ї, що живуть поблизу лінії фронту. Невелика група соціальних працівників піклується про дітей, які втратили своїх батьків внаслідок бойових дій, були залишені без нагляду або стали жертвами спорів про опіку. Діти живуть у спеціальному будинку в Лисичанську на півночі Луганської області, поки влада та суди не вирішать, куди їх перенаправити. Соцпрацівники спробували створити для дітей безпечне місце, де вони могли б почуватися краще, ніж у досить темних і зовсім не сприятливих для дітей місцях такого типу.

Читайте також: Українці закликали бойкотувати фільм "Топ Ган: Меверік" на "Оскарі" через зв'язок з РФ.

Хто знімав фільм

Режисером "Будинку зі скалок" виступив Саймон Леренг Вільмонт, який уже працював в Україні над документальним фільмом "Віддалений гавкіт собак". Стрічка стала для нього дебютною та також була номінована на "Оскар" у 2017 році. У ній режисер від імені українського хлопчика, який живе з бабусею неподалік лінії фронту на Донбасі, розповів, як війна впливає на дітей. У "Будинку зі скалок" Вільмонт по-новому дивиться на дітей у цій зоні бойових дій. Він також працював оператором фільму.

Зйомки "Будинку зі скалок" тривали понад 2 роки на Донбасі, а створювали його у копродукції Швеції, Фінляндії, України та Данії за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

У категорії "Кращий документальний фільм" "Будинок зі скалок" позмагається з такими стрічками:

  • "Все, що дихає" (Індія, США, Британія)
  • "Вся краса та кровопролиття" (США)
  • "Вогонь кохання" (США, Канада)
  • "Навальний" (США)

На британському аналогу "Оскара" премії BAFTA-2023 нагороди віддали військовій драмі та документальному фільму про Навального.

Новини партнерів

Читайте також

Сумую і люблю: Ахтем Сеітаблаєв зворушливо звернувся до покійної мами в день її народження

Український режисер та військовослужбовець Ахтем Сеітаблаєв вшанував пам'ять своєї матері та показав фото з мамою загиблого актора Паші Лі

Ментально не готова до цього: українська співачка розповіла, як ставиться до жіночої мобілізації

Співачка Даша Суворова прокоментувала тему жіночої мобілізації - артистка заявила, що поки не готова вступити до лав ЗСУ

У США застрелили відомого 32-річного репера, який був другом Джастіна Бібера

Американський репер Кріс Кінг загинув у 32 роки - його застрелили невідомі під час спроби програбування - деталі інциденту