АПОСТРОФ

Cкладні технології
для простого товару


як робляться "Чіпси Люкс"
Чіпси. Картопляні.
Смажені. Що може бути легше?
Чіпси - одне з найлегших продовольчих виробів. І на перший
погляд - одне з найпростіших у виготовленні. Здавалося б - настругати картопляних скибок товщиною з банківську кредитку, пару хвилин потримав в гарячому маслі, сіль / спеції за смаком і - до столу. Що може бути простіше? Але просто - не означає примітивно.

Сучасне виробництво чіпсів - це високотехнологічний процес, що вимагає дорогого устаткування. В цьому переконуєшся, побувавши на фабриці "Чіпси Люкс" компанії "Монделіс Україна" в Старих Петрівцях під Києвом.

На території, яку займає фабрика, колись розміщувалося овочесховище одного з київських райплодоовощторгов. І в певному сенсі "Чіпси Люкс" продовжили традицію, тому що склад для зберігання картоплі - найважливіша частина фабрики.
Річне споживання
фабрики - 50 тис тонн
сирої картоплі.

Річне споживання фабрики становить 50 тис. Тонн сирої картоплі. Використовуються десяток його різних сортів, в тому числі і української селекції. Коренеплід потрібна рівна - максимально наближений до форми кулі - так буде менше втрат при його чищенні.

Картопля поставляють близько сорока фермерських господарств зі всієї України. Загальна площа оброблюваних ними угідь - більше двох тисяч гектар. Перш ніж стати постачальником фабрики, кожне господарство проходить аудит на відповідність вимогам компанії "Монделіс".
Україна - аж ніяк не в лідерах по споживанню снеків (готових сухих перекусів). Ми їх з'їдаємо лише 0,5 кг в рік на людину. У країнах ЄС - 3,6 кг, в Японії - 5, в Південній Америці - 11 кг на людину.

Але чіпси в Україні - снек номер один.

За даними Pro-Consuling, частка чіпсів в Україні на ринку снеків - 34%, далі йдуть насіння соняшнику 26% і третє місце ділять сухарики з горішками - по 15%.
Процес виробництва "Чіпсів Люкс"

Підготовка картоплі
Частина виробничих процесів на фабриці проходять всередині закритого обладнання, немов узята в колектор річка. Сторонній спостерігач може побачити лише початок і кінець процесу - як завантажується картопля в агрегат, і як він "випливає" вже у вигляді свіжих смажених чіпсів. А ось, що відбувається посередині?

Картопля миється і потім чиститься на спеціальному абразивному конвеєрі, на якому обертаються ролики акуратно сцарапивают шкірку. Наступний процес - різання. Кожна картоплина розкроюється на 1,5-міліметрові слайси в середньому за 5 секунд. Потім слайси обробляються гарячою водою, щоб знизити вміст крохмалю.

Просмаження
Вона швидка - 2-3 хвилини, час залежить від сорту картоплі і сезону переробки. Слайси опускають у фритюрницю з маслом, розігрітим до 162 градусів. Після того як з чіпсів стекут залишки масла, вони випливають на транспортерної стрічці - красиві, рум'яні, вже викликають апетит, але поки що не є товаром.

На транспортерної стрічці чіпси розосереджуються таким чином, щоб не накладалися один на інший. Кожен слайс - як на долоні. Конвеєр рухається зі швидкістю близько півтора метра в секунду, подаючи за цей час таку кількість чіпсів, що його вистачило б для того, щоб заповнити шести-семилітровий ємність.

Конвеєр проходить через своєрідні ворота - розумний блок з фотоелементами і форсунками. Фотоелементи виглядають в загальному потоці браковані шматочки (в основному пережарені, що відрізняються за кольором), визначають місце розташування кожного з них і дають команду на форсунки. Сигнал надходить на конкретну форсунку саме в той момент, коли строго під нею (на швидкості 1,5 м в секунду!) Проноситься бракована чіпси. Форсунка спрацьовує і стисненим повітрям вибиває "битий піксель" в ємність з браком.

Можна лише гадати, скільки людей треба було б зайняти на процесі відбраковування, якби такого обладнання не було. І якою була б швидкість конвеєра?

Смак і упаковка
Далі чіпсам надають смак - посипають добавками, перетворюючи в остаточний товарний продукт. Уже "пофарбовані" і вкрай апетитні, вони весело "крокують" на зважування і пакування.

Оранжево-червона (смак і колір паприки) річка готової продукції простяглася метрів на 20, з неї випливають струмочки до семи сортувальних машин, які формують і відсилають на упаковку порції чіпсів строго певної ваги, відповідно до товарній лінійці - від 40 до 200 г. У день наших відвідин пакувати товар в 130-грамові брендовані пакети "зі смаком бекону". А ще бувають смаки сиру, цибулі та сметани, курки, грибів і сметани ... Всього одинадцять смаків.

Як це відбувається? Кожна чіпсінка потрапляє в один з 14 літаків машини. Комп'ютер безперервно (десятки разів в секунду) аналізує вагу в кожному лотку і щомиті відкриває групу літаків (два, три, чотири або більше), в яких саме зараз знаходиться сумарно 130 г чіпсів.

Зважені порції щомиті відсилаються далі по конвеєру. Тобто, в хвилину кожна машина формує 60 пачок чіпсів. Всі сім машин виробничої лінії - 420 пачок на хвилину. Всі три лінії фабрики - 1260 пачок в хвилину. Звичайно, якщо всі три лінії працюють, що не завжди є потреба, виходячи з виробничих планів підприємства.
Якщо брати за вагою, то лінія на годину випускає 1,4 тонни продукції.

За рік фабрика переробляє 50 тис. тонн сирої картоплі.

На виготовлення 1 кг чіпсів йде 3,5 кг картоплі.

Рослинного масла йде 10-12 тонн на добу.

Всього на нашій фабриці близько трьохсот співробітників. Виробничий персонал працює позмінно. У кожній зміні на лінії зайняті 33 людини, 20 з яких займаються укладанням пакетів з чіпсами в картонні короби. Цей процес вимагає найбільше людських рук.
Олександр Кудрін
директор ТОВ "Чіпси Люкс"
Готова продукція надходить на склад, рівний за обсягом 15 вантажних вагонів. Саме стільки продукції здатна призвести фабрика "Чіпси Люкс" за 24 години! І адже вона в Україні не єдина.

Предмет особливої гордості на підприємстві - станція очистки використаної води. За словами директора, очищені стоки часто мають більш високі характеристики ніж вода, яка використовується для виробничих процесів.
Очисні споруди ми вводили в 2012 році, інвестували в них більше п'яти мільйонів доларів. Використано японські і канадські технології так званої мембранної очистки - надтонка фільтрація на молекулярному рівні. Також - дві ступеня біологічної очистки. Ми першими в Україні почали використовувати подвійну очистку. При цьому на очисних спорудах відбираємо біогаз, на якому працює енергетична установка. Електрики отримуємо стільки, що вистачило б живити середніх розмірів котеджне містечко.
Олександр Кудрін
директор ТОВ "Чіпси Люкс"
Зовсім недавно на фабриці ввели в експлуатацію нове шведське обладнання, яке знизило викиди СО2 в атмосферу, зменшило запахи від випарів фритюрниці, а також дозволило заощадити в рік до 400 тисяч кубометрів газу і близько 15 тисяч кубометрів води, що споживається.

За словами директора, фабрика працює з показником глобальної ефективності в 90%. Це при тому, що хорошим показником в світі прийнято вважати 85%. А 100% глобальної ефективності - це якби весь персонал і механізми працювали в режимі 24/7.

В цифрах
На фабриці в Старих Петрівцях створено 300 робочих місць, також забезпечена зайнятість близько 40 українських фермерських господарств-постачальників картоплі
Інвестиції в розвиток фабрики за останні п'ять років склали
понад 120 млн грн
Більше 20% чіпсів йде на експорт в Білорусь, Молдову, Грузію і Азербайджан
Підприємство входить в компанію "Монделіс Україна", яка за 25 років роботи в Україні перерахувала до бюджетів понад три мільярди гривень всіх видів податків
Як бачимо, фабрика "Чіпси Люкс" стабільно розвивається і, поряд з іншими сучасними промисловими об'єктами, визначає портрет
нової української економіки.

Автор: Вадим Петрасюк
Фото: Олександр Гончаров і "Монделіс Україна"
© Апостроф, 2020
Made on
Tilda