RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Знахідка для ворога: для чого «енергоексперт» Куртєв злив в мережу дані про захист підстанцій

Сам Куртєв стверждує, що взяв матеріали з відкритих джерел, хоча потім їх видалив, ніби нічого і не було

Сам Куртєв стверждує, що взяв матеріали з відкритих джерел, хоча потім їх видалив, ніби нічого і не було Фото:

Ми всі пам'ятаємо блекаути минуло року, коли годинами доводилось сидіти в темряві та пересуватись по вулицях з ліхтариками. Цієї зими окупанти теж мають намір повторити удари по нашій енергетиці. Днями в Державному агентстві відновлення та розвитку інфраструктури України повідомили, що енергетики підготувались до можливих ударів росіян та передбачили три рівня захисту енергооб'єктів. Перший рівень захисту – спорудження габіонів та біг-бегів. Другий рівень – захист від дронів, зокрема, "Шахедів". Третій рівень – захист від ракет. Звичайно, що ці схеми захисту не можуть бути оприлюднені. Але, підприємець Віктор Куртєв, який називає себе енергетичним експертом, виклав у відкритий доступ дані про те, як українські енергетики облаштовують захист підстанцій від ударів російських ракет та дронів. Хто такий Куртєв, та для чого він це зробив, читайте в матеріалі "Апострофа".

З відкритих джерел?

Віктор Куртєв злив у мережу дані про захист українських підстанцій. Як стверджує сам підприємець, в якого за пличима купа впроваджень за різні афери, він зробив це, аби нібито довести наявність корупційних схеми при їхньому спорудженні. Але насправді вийшло так, що він надав ворогу детальні креслення, які тепер допоможуть йому обходити захист та ще точніше бити по українських енергооб’єктах.

Одразу після того, як з'явилась ця інформація, почали лунати запитання, чи можна в умовах війни її оприлюднювати. На це прихильники Куртєва, як по методичці відповідали: “Всі креслення взяті з відкритих джерел”.

Читайте також: В Україні зафіксували дефіцит електроенергії: чи будуть відключення світла

Втім, вже через певний час Куртєв видалив зі свого повідомлення всі креслення "за проханням підписників". Певно, вони раптово перестали бути відкритими і несекретними. (Скріншоти постів Куртєва є в редакції).

Що ж оприлюднив Куртєв?

Найпершою у “файлах Куртєва” йде карта українських енергооб’єктів з позначенням, захистом яких займається “Укренерго”, а яких – Державне агентство з відновлення. З цих даних ворог може зробити чимало висновків – наприклад, щодо характеру та обсягу захисних робіт на кожному з таких об’єктів.

Навіть просто карта без подібної деталізації, проте з даними про актуальне розташування об’єктів енергетики не є публічною інформацією. Адже для ворога вона може бути саме тією частиною “пазлу”, якого йому не вистачає для планування ударів по енергосистемі.

Проте найважливіша інформація, яку виклав Віктор Куртєв – це детальні креслення захисних споруд навколо трансформаторів на підстанціях.

Саме трансформатори є мішенню для російських ракет та дронів, оскільки їхнє знищення дозволяє ворогу “розривати” енергосистему України і занурювати країну в блекаути. Адже якщо руйнувати трансформатори, без світла залишаються цілі області – як це вже було минулої зими.

Наслідки атаки по підстанції у Львівській області (квітень 2022). Фото: Радіо Свобода

Українські енергетики разом з військовими розробили схеми захисних споруд для таких об’єктів. Вони можуть відрізнятися, залежно від конкретного випадку, але загалом є типовими.

Тобто Віктор Куртєв віддав ворогу інформацію про розміри антидронових сіток над об’єктами; про перекриття та матеріали, з яких вони виготовлені; про висоту габіонів з піском та їхнє розташування довкола трансформаторів.

Певно, злякавшись відповідальності, Куртєв відредагував свій пост та видалив креслення. Але не виключно, що вони вже потрапили до російських військових, які на їхній основі зможуть коригувати свої атаки по українській енергетиці.

Для чого Віктор Куртєв це зробив? Залишається тільки здогадуватись. Можливо по дурості, можливо заради хайпу. А можливо…

Хто такий Куртєв

Віктор Куртєв – є генеральним директором групи компаній "Метрополія" та засновник громадської організації "Центр розвитку Бессарабії". З 2005 по 2008 роки він працював у НЕК "Укренерго" на посаді в.о. начальника служби перспективного розвитку. Відповідав за розробку комплексу заходів з забезпечення надійної роботи і планомірного розвитку енергосистеми України.

Перед парламентськими виборами в 2019 році Куртєв вніс 1,5 млн. грн. у якості пожертви до виборчого фонду партії "Слуга народу". І увійшов до складу групи радників із енергетики. Він сам балотувався у народні депутати по 143-му округу від цієї політ сили, але безуспішно. Як повідомляло наше видання, Віктор Куртєв неодноразово фігурував в кримінальних провадженнях. Згідно з кримінальними виробництвами в період з 2013 року по 2019 Куртєву висувалися звинувачення через ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, підроблення документів, укладання фіктивних договорів та незаконне заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах.

Такий не один

Попри всі заяви, ці креслення були взяті з відкритих джерел, жодних доказів цього а ні Куртєв, а ні його прихильники надати не змогли.

Наприклад, експертка Ольга Кошарна, захищаючи Куртєва, також стверджувала, що креслення взяті з відкритих джерел – хоча показати це “відкрите джерело” вона чомусь не змогла.

А коли стало очевидно, що така інформація не може бути у публічному доступі, почала відправляти “скептиків” з усіма запитаннями до Куртєва. Мовляв, раз він їх “засвітив”, то точно знає, що можна публікувати, а що ні.

Окрім Куртєва можна ще згадати родину Тоцьких. Не так давно правоохоронці повідомили про підозру у вчиненні державної зради колишньому першому заступнику голови СБУ Володимиру Тоцькому. Тоді як його син Сергій Тоцький донедавна очолював департамент економічної безпеки “Укренерго” та міг передавати окупантам секретну інформацію про розташування важливих енергетичних об'єктів.

Залишається сподіватися, що правоохоронці звернуть увагу на викладені факти. Адже за такі "зливи" взимку може розплачуватися вся Україна.

Читайте: Підконтрольне Галущенку "Укрвугілля" продавало вугілля за кордон зі збитком для держави попри заборону - розслідування

Новини партнерів