спецпроект
vivo V21

Протестували смартфон у життєвих обставинах та дослідили,
чи підходить він для активного життя та роботи
Тестуємо андердога у життєвих умовах
Обрати смартфон у 2021 році - означає поринути в океан пропозицій від бюджетних варіантів до преміум-класу. Але хто знає, як кожен із цих смартфонів поведеться у ваших життєвих обставинах і чи буде він вам надійним партнером.

Саме тому ми протестуємо у найпростіших ситуаціях новинку – смартфон vivo V21, та з'ясуємо, чи витримає він навантаження робочих буднів та активного відпочинку середньостатистичного користувача.

Епізод I
ЗНАЙОМСТВО
Трохи цифр:
частота роботи восьмиядерного процесора до 2,4 ГГц
пам'ять - 8+4 ГБ оперативна/128 ГБ вбудована
працює на базі Android 11


Вартість – 13 999 грн
Коли в руках опиняється новий смартфон, перше, що спадає на думку: скільки годин свого життя я зараз витрачу, поки перенесу всі свої нажиті роками додатки та файли. І яке потім задоволення побачити на екрані пропозицію синхронізувати новий смартфон зі старим та перенести всі дані одночасно.

Тут кілька слів про комплектацію. Відзначаємо турботу про користувача, тому що окрім самого смартфона, зарядного блоку зі шнуром та дротових навушників у комплекті йде прозорий чохол. Сам телефон має вже наклеєну захисну плівку. Це приємно.

Перші враження про телефон: великий екран з діагоналлю 6,44 (більше не треба, але і не "лопата"), звичне андроїдівське меню - таке знайоме, що можна клацати наосліп. Три основні камери – за канонами тренду.
Камера - найголовніша інтрига цього телефону. Що це за 44 МП фронтальної камери? Так, так, 44. І що можуть ці три камери, симпатично вибудовані пірамідкою на спині телефону? Основна, до речі, 64 МП. Гоу робити пейзаж туманного виду з балкона.
З автоматичними налаштуваннями непогано. Якщо поритися – можна підлаштувати кольори, вибрати потрібний кут та освітлення.
Більшість зображень, які потрапляють до об'єктиву камери, вона ідентифікує. Наприклад, будинок, документ, особа. І, звісно ж, пропонує відповідні режими. Це тішить і допомагає. Робимо звичний рух по екрану зверху вниз, щоб переключити камеру з основної на фронтальну, як це на більшості андроїдів. Але ж ні, тут так не працює. Гаразд, не важливо, можна і кнопку натиснути.

Портретний режим - також на високому рівні, як на фронталці, так і на основній камері. За замовчуванням у режимі портрета активовано функцію краси. Вона занадто чистить обличчя, виходить неприродньо і це трохи дратує. Але це легко вимкнути. Відкриваємо налаштування та знаходимо там купу функцій та корекцій. Від носа та щелепи до форми голови. Але це для фанатиків. Забираємо згладжування, додаємо освітлення за потреби - і вогонь.

У режимі простого фото селфі теж норм. Але в портреті крутіше (ІМХО – може хтось і не погодиться).

Мінімальний арсенал юного фотошопера також вбудовано у фотогалерею. Мова про фоторедактор. Там є режим інтелектуального управління та всі базові налаштування покращення фото, зрозумілі на інтуїтивному рівні. Для аматорських знімків достатньо.
Епізод II
РОБОТА
Почнемо зі спойлера – цей телефон ідеальний для тих, хто працює за допомогою смартфона – редагує документи, інтенсивно чатиться, зумиться та займається іншими подібними речами. І ось чому. Насамперед завдяки швидкості. Телефон "літає" і працює швидше, ніж людський мозок здатний сприймати інформацію. І це дуже добре для виконання робочих завдань.

Навіть коли відкриваєш 100 500 додатків одночасно, глюків не помічається. Також класно працює поділ екрану. Ним можна керувати - наприклад відкрити одночасно два документи і самому підлаштовувати, який з них потрібно збільшити у розмірах, який зменшити.

Ще одна класна плюшка - робити ПДФ з фотографій документів, не виходячи з галереї. Можна сфотографувати необхідні документи, позначити їх та скласти у ПДФ-файл навіть без використання онлайн-сервісів.
Якщо ж для когось це не актуально, можливість робити скріншот простим рухом по екрану точно оцінять всі. Звичайно, можна за звичкою затискати одночасно кнопку зниження звуку і кнопку увімкнення/вимкнення, проте телефон сам пропонує легший шлях - провести трьома пальцями по екрану зверху вниз. Після цього одразу можна натиснути скріншот, редагувати його та відправити.

З диктофоном теж працювати зручно. Якщо потрібно записати зустріч, конференцію чи будь-який виступ і паралельно працювати з іншими програмами – без проблем. Часто диктофон зупиняється під час увімкнення камери. Але у цьому смартфоні такого немає.

У метро чи маршрутці зручно писати тексти та редагувати документи за рахунок великого екрану. Клавіатура займає майже пів екрану і потрапити по потрібних кнопках не складно.
Епізод ІІІ
МАГАЗИНИ ТА ТРАНСПОРТ
Через високу швидкість реагування телефон зручний, коли потрібно швидко запустити потрібну програму - наприклад "Київ цифровий", щоб купити квиток. На відбиток реагує з першого разу у 9 із 10 випадків.

У магазинах при розрахунку за допомогою смартфона в деяких телефонах часто виникає проблема зі зчитуванням картки. Особливо це стосується бюджетних варіантів. Коли підносиш телефон не зовсім чітко – він показує помилку та операцію не проводить. З vivo V21 таких проблем не помічено. Тому за чіткість роботи йому можна сміливо ставити п'ятірку .

Це відзначають і користувачі у своїх відгуках: " Телефон сподобався, дуже швидкий, літає як годинник ".
Епізод Iv
СТАДІОН
Одна справа – статичні фото будинку, інша справа – у русі та спробах зловити вдалий кадр з далекої відстані. Тож вирушаємо на стадіон спостерігати за футбольним матчем. Там перевіримо і відео, і гучність динаміка.
Тішить те, що камера автоматично підлаштовується під стадіонне освітлення і навіть без додаткових налаштувань фото зі стадіону виходять непогані. Зум до певної межі також зберігає якість.

Перше враження від відео – досить ординарне. І з огляду на відгуки, прочитані напередодні на провідних маркетплейсах по цьому смартфону, то очікування були більшими.

Ось один із них:
"Картинка при зйомці відео настільки плавна, що мій попередній самсунгівський флагман просто відпочиває".

Так, до плавності запитань немає. Але хотілося б, щоб камера бачила більше деталей та краще працювала на зумі. Але ситуація виправилася вже після стадіону, коли виникло бажання зняти нічне місто. Зйомка вночі – жирний плюс.
Епізод v
РЕЛАКС
Завжди хочеться, щоб телефон був комфортним не лише у польових умовах, а й удома під час відпочинку. Тут дуже приємна багатозадачність, про яку ми вже згадували. Наприклад, телефон дозволяє комфортно дивитися відео на Youtube і паралельно переписуватися в месенджері, не згортаючи відео. Так, ця опція не ексклюзивна, але тут вона зручна – при спробах збільшити або зменшити розмір вікна, воно не згортається, можна легко ним керувати. Плюс нічого не підвисає при паралельній роботі двох додатків.

Увечері та вночі працює автопідстроювання екрану - зменшує яскравість, щоб було приємніше очам.

Щодо звуку, то в межах невеликої кімнати можна комфортно слухати музику без використання навушників або портативної колонки. Також є маленький еквалайзер, що дозволяє виставляти гучність для різних опцій – дзвінки, оповіщення, гучність відтворення аудіо та відео.
Епізод vI
ЗАГАЛЬНІ ВРАЖЕННЯ
Для оцінки якості смартфона важлива його ціна, а точніше – відповідність "ціна-якість". Дехто у відгуках пише про "високий прайс" на цей телефон, але більше кажуть, що він коштує своїх грошей.

Якщо говорити про оцінки, то на трьох провідних маркетплейсах, що продають цей телефон, користувачі його оцінили так: 4,5/5, 4,7/5, 4,8/5. Досить висока оцінка як для андердога. За враженнями від тижневого користування смартфоном - він явно не поступається рівню провідних флагманів за ці гроші.

З позитивів – гарна камера з високою якістю фото та відео в нічний час, висока швидкість роботи, цікаві плюшки для роботи та комплектація.

Мінуси можуть бути лише суб'єктивними,
залежно від персональних очікувань та потреб. Відверті вади назвати складно. Тому з упевненістю можна сказати, що телефон вартий того, щоб спробувати щось нове, і відійти від більш відомих, а тому дорожчих брендів.
Автор : Артур Пріхно
Фото : Дмитро Олійник та Артур Пріхно
© Апостроф, 2021
Made on
Tilda