RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кубраков Олександр Миколайович

Віце-прем'єр-міністр України з питань відновлення, міністр інфраструктури України

Віце-прем'єр-міністр України з питань відновлення, міністр інфраструктури України Олександр Кубраков Фото: Facebook

Олександр Кубраков народився 20 серпня 1982 року в місті Першотравенськ Дніпропетровської області. 2004 року закінчив Київський економічний університет ім. Вадима Гетьмана і здобув спеціальність – маркетолог. Також пройшов короткострокову програму у Harvard Kennedy School.

Офіційна сторінка Кубракова в Facebook.

Доходи

Олександр Кубраков в електронній декларації за 2023 рік зафіксував дохід у сумі 21 млн. 971 тис. 678 грн. Зокрема, його заробітна плата склала 974 528 грн., банківські відсотки – 1 308 900 грн., дохід від відчуження цінних паперів та корпоративних прав – 19 688 250 грн.

Дружина міністра за 2023 рік задекларувала 82874 грн доходів.

Також Кубраков тримав 23,7 млн. грн. і $3,8 тис. на банківських рахунках, а 20,5 тис. грн., $31,5 тис. та 70 тис. євро готівкою. Дружина міністра зберігала 3,4 млн грн на банківських рахунках.

Кубраков володіє квартирою (55,6 кв. м) у Києві, користувався сім'єю за усною домовленістю будинком (263,1 кв. м) та земельною ділянкою (1 тис. кв. м) у Києві. Крім того, у Кубракова є автомобіль BMW Х4 2007 року випуску.

Кубраков - співзасновник компанії "Єврокомунсервіс", яка займається електротехнічними та монтажними роботами. Крім того, йому належить частка (20%) у низці компаній литовської компанії "МДЛ Хаус Сервіс". Кубраков спеціалізується на темі "держава в смартфоні" та впровадження 4G.

Відповідно до системи YouControl - онлайн-сервіс перевірки компаній, Кубраков також є засновником і керівником групи компаній під назвою "Місто для людей". Філії знаходяться у Кременчуці, Запоріжжі, Маріуполі, Енергодарі, Дніпрорудному (Запорізька область). Основний вид діяльності - управління нерухомим майном за винагороду або на основі контракту.

Кар'єра

Будучи студентом, Олександр Кубраков працював економістом відділу маркетингу Департаменту роботи з пластиковими картками Акціонерного комерційного банку "Правекс-банк".

У 2004 році він перейшов на роботу в ТОВ "П5 Комерція", де обійняв посаду менеджера з досліджень та розробок.

З 2006 по 2007 рік Кубраков працював начальником відділу моніторингу ринку в ЗАТ "Київстар".

З 2007 по 2009 рік був начальником управління стратегічного маркетингу в АКБ "Фінанси та Кредит".

Потім із 2009 до 2011 року обіймав посаду начальника відділу маркетингу фіксованого бізнесу.

З 2014 до 2016 року Олександр Кубраков працював директором дирекції з управління проектами транспортної інфраструктури Комунального підприємства виконавчого органу КМДА "Київське інвестиційне агентство".

З 2016 по 2019 рік був заступником директора та директором ТОВ "Місто для людей".

Працював радником із IT-сфери мера Києва Віталія Кличка.

У 2019 році Кубраков пройшов до Верховної Ради за списками партії "Слуга народу". У парламенті увійшов до Комітету з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономній Республікі Крим, міста Севастополя, національних меншин та міжнаціональних відносин.

У парламенті Кубраков працював недовго і вже у листопаді 2019 року був призначений Головою Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор).

У травні 2021 року став міністром інфраструктури України. А з 1 грудня 2022 року додатково до посади міністра інфраструктури призначено Віце-прем'єр-міністром України з питань відновлення.

Скандали

Під час роботи у КМДА Кубраков, як він сам заявляв, познайомився із київським забудовником Андрієм Вавришем. Як зазначали ЗМІ, Вавриш нібито особисто лобіював призначення Кубракова на посаду голови "Укравтодору". За іншою версією, цю посаду Кубраков обійняв за квотою парламентської фракції ОПЗЖ.

У 2020 році Держагентство, кероване Кубраковим, не змогло виконати план з ремонту та будівництва доріг. У ЗМІ повідомляли , що "Укравтодор" не освоїло виділені на ці роботи кошти 120 млрд грн (на 4 тис. км).

Видання “Наші гроші”, що в “Укравтодорі” Кубраков вирішив боротися з компаніями-одноденками та тендерним тролінгом. Для цього в Держагентстві запровадили методичні тендерні рекомендації, які дозволяли брати участь у тендерах лише обмеженій кількості компаній. У результаті - тендерів діставалися компаніям-лідерам "тендерного пирога".

Також Кубракова дорікали , що поточний середній ремонт доріг зріс майже на 92% порівняно з попередніми роками. При цьому ціни на будівельні матеріали зменшилися.

У січні 2023 року НАБУ за підозрою у розкраданні бюджетних коштів затримало заступника Олександра Кубракова Василя Лозінського.
У квітні 2024 року Кубраков потрапив у скандал після того, як російська ракета знищила Трипільську ТЕС на Київщині. Раніше Кубраков наголошував на тому, що цей об'єкт повністю захищений від російських ударів. Однак після руйнування ТЕС міністр зазначив, що повністю захистити такий об'єкт без систем ППО неможливо. Верховна Рада викликала Кубракова для звіту з цієї події. Незважаючи на те, що 233 парламентарі проголосували "за", Кубраков до парламенту не прийшов, пославшись на участь у Конгресі місцевої та регіональної влади.

Сім'я

Олександр Кубраков одружений. Із дружиною Іриною вони виховують двох синів: Олександра та Марка.

Читайте також

Притула Сергій Дмитрович

Сергій Притула створив фонд, який допомагає збирати кошти на потреби ЗСУ

Литвиненко Олександр Валерійович

Олександр Литвиненко змінив на посаді голови РНБО Олексія Данилова

Гутцайт Вадим Маркович

Вадим Гутцайт – досьє голови НОК України

Новини партнерів