RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Досьє

Жадан Сергій Вікторович

Український поет, письменник, лідер гурту "Жадан та Собаки"

Український поет, письменник, лідер гурту "Жадан та Собаки" Сергій Жадан Фото: Facebook

Сергій Вікторович Жадан народився в Старобільську, Луганській області 23 серпня 1974 року. Там же він провів дитинство та закінчив школу.

Сергій з дитинства мріяв стати письменником, оскільки поетесою та перекладачкою була його тітка Олександра Ковальова. Хлопчик хотів узяти з неї приклад.

В 11 класі Сергій став учасником Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури у Рівному. Там на творчій зустрічі з місцевим поетом він продекламував свої вірші, які почув редактор дитячого журналу Микола Пшеничний і запропонував опублікувати.

Після школи Сергій Жадан вступив до Харківського національного педагогічного університету ім. Г. Сковороди. Навчався майбутній письменник на факультеті українсько-німецької філології. У цьому ж вузі Жадан закінчив аспірантуру та захистив дисертацію, присвячену філософсько-етичним поглядам Михайла Семенка.

Жадан у соцмережах

Профіль в Instagram .

Сторінка в Facebook .

Кар'єра

У 1990-1991 роках Жадан поширював у Старобільську газети Народного Руху України та національну символіку.

2000 року почав працювати викладачем на кафедрі української та світової літератури.

2004 року закінчив викладацьку діяльність і з того часу займається письменницькою та концертною.

2007 року українські виконавці в рамках проекту "Хор монгольських міліціонерів" записали альбом із піснями на вірші Жадана. Серед музикантів був гурт "Собаки в космосі".

У 2008 році "Собаки" записали спільний альбом із Жаданом "Спортивний клуб армії". Потім були спільні виступи, а у 2012 році гурт та поет презентували другий спільний альбом. У 2014 році співпраця стала настільки тісною, що група стала називатися "Жадан та Собаки".

Сергій Жадан на сцені. Фото: Facebook

У червні 2024 року Сергій Жадан повідомив, що вирішив захищати батьківщину зі зброєю у руках. Він вирішив піти служити у 13-ту бригаду Національної гвардії України "Хартія".

Відповідною новиною та фото у військовій формі Жадан поділився у Instagram.

Твори

У 1995 році вийшли збірки поезії Сергія Жадана "Цитатник" та "Генерал Юда". До 2019 року у нього вийшло ще 15 збірок поезії.

А прозу Сергія Жадана опублікували 2003-го – першу збірку оповідань “Біг Мак”.

У 2008 році роман Жадана "Anarchy in the UKR" у російському варіанті увійшов у шорт-лист і отримав премію Московської міжнародної книжкової виставки-ярмарку і був у "довгому списку" літературної премії "Національний бестселер".

Також у 2010 році вийшла книга Сергія “Ворошиловоград”, за якою було знято фільм “Дике Поле” у 2018-му.

Скандали

У 2009 році Сергій Жадан конфліктував із тодішнім мером Харкова Михайлом Добкіним. Чиновник викреслив поета зі списку на здобуття літературної премії ім. Бориса Чичібабіна. Добкін такий вчинок пояснив тим, що Жадан за часів Помаранчевої Революції спалив книгу Євгена Кушнарьова. Літератори не підтримали рішення Добкіна.

У 2017 році Сергій Жадан був одним із активістів, які протестували проти зведення колони на площі Свободи у центрі Харкова. Тоді він офіційно звернувся до міністра культури Євгена Ніщука, щоб той звернув увагу на культурне життя Харкова, а не лише на одіозну колону.

У березні 2021 року поліція відмінила концерт Сергія Жадана. Тоді Харківська область не була у “червоній зоні”, але правоохоронці вирішили, що цей захід порушує карантинні обмеження. Жадан зі сцени заявив, що влада не дає працювати та не дає жити. А концерт перенесли на іншу дату.

20 жовтня 2023 року гурт "Жадан та Собаки" та співачка Христина Соловій випустили кліп на пісню "Серце", зйомки якого частково проходили у будівлі церкви святого Андрія у Львові (УГКЦ). За межами храму знімалися сцени із поцілунками двох жінок. Саме вони й спричинили скандал.

Сергій Жадан та Христина Соловій. Фото: Facebook

Після цього настоятеля Андріївської церкви було звільнено.

"Кліп знімався в церкві. Але в цьому не було нічого ні антиклерикального, ні провокативного. Церква там як певна метафора. Метафора певної громадської опіні. І взагалі громадської думки", - сказав з цього приводу Жадан.

Соловій зовсім зняла з себе відповідальність за цей кліп, заявивши, що це була ідея Жадана.

Нагороди

У 2010-му журнал GQ за книгу “Червоний Елвіс” номінував Сергія Жадана на звання “Людина року” у номінації “Письменники”. Тоді ж про письменника почали говорити, як про найкращого літератора країн колишнього Союзу.

2016-го Жадан отримав премію президента України “Українська книга року” за збірку “Месопотамія”. Усі призові Сергій передав на потреби дитячих садків та інтернатів у Луганській області.

У травні 2017 року за особливий внесок в українську культуру та стійкість громадянської позиції нагороджено премією Василя Стуса.

Сергій Жадан на презентації книги. Фото: Facebook

У 2019 році Сергій Жадан отримав нагороду Вільгельма Телля за вагомий внесок у розвиток України та зміцнення відносин зі Швейцарією.

Сім'я

Сергій Жадан одружений двічі. Першою дружиною була режисерка харківського театру «Арабески» Світлана Олешко. Від цього шлюбу письменник має сина Івана.

13 грудня 2009 року Жадан одружився вдруге. Його обраницею стала Ірина Куніцина, співробітниця видавництва «Фоліо». Пара має доньку.

Цитати

"До тридцяти років я примудрився двічі розлучитися. Встиг би і втретє, але за мене більше ніхто не йшов".

"Я з нею спав. Вона мені взагалі подобалася. Повія? Х…й з ним, у мене половина однокласниць повіями стали. При цьому інша половина їм заздрить. Я за нею вже у старших класах бігав. Я спортом займався, щоб вона звернула на мене увага".

"Всі ми хотіли стати пілотами. Більшість із нас стали лузерами."

Рок давно перестав бути музикою протесту. із суворою реальністю.“

"Рок-н-рол давно втратив свою соціальну складову, власне, не тільки він: сьогоднішнє мистецтво - дохла шкапа з пересувного луна-парку - якщо і придатна на щось, то хіба смітити посеред вулиці."

Читайте також

Вірастюк Василь Ярославович

Василь Вірастюк - стронгмен та нардеп від "Слуги народу"

Ястремська Даяна Олександрівна

Даяна Ястремська – українська тенісистка

Андрухович Юрій Ігоревич

Юрій Андрухович один із засновників постмодерної течії в українській літературі

Новини партнерів