RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Так і не дочекались обіцяного

Ми так і не дочекались обіцяного. Жодних реформ у Державній фіскальній службі, крім зміни назви, за півроку не відбулося. Фіскали до сих пір керуються наказами, виданими ще за попередньої влади,при чому нове керівництво прямо зобов’язує підлеглих це робити.

ДФС продовжує ігнорувати участь громадськості у контролі за своєю діяльністю. До сьогодні так і не створена Громадська рада, не функціонує Колегія, створення яких, до речі, передбачено законодавством. Натомість, кулуарно, без законних підстав створюються незрозумілі органи, з незрозумілими повноваженнями, як наприклад, рада з кадрових питань ДФС України. На керівні посади фіскальних служб призначаються особи з сумнівною репутацією.

Хоча як же не має результатів роботи? Вони є! Ну, наприклад, живе і процвітає стара практика відмови у відшкодуванні ПДВ сумлінним платникам податків. Тому з початку року значно зросли суми переплат та невідшкодованого ПДВ. І на сьогоднішній день за рахунок державних боргів по ПДВ бізнес кредитує державний бюджет на суму 77,3 млрд. грн.

Нікуди не зник і вже такий традиційний для української податкової системи інструмент тиску на бізнес як переплати до держбюджету. Вони на сьогоднішній день зросли до 34 млрд. грн., збільшившись з початку цього року на 7 млрд грн. Проте громадськість так і не дочекалася обіцяної публічності. Інформація про переплати, заборгованість з відшкодування ПДВ взагалі приховуються, хоча не має жодних ознак конфіденційної чи службової.

Ми так і продовжуємо отримувати в мінімальних обсягах інформацію про надходження та нарахування податків і зборів, динаміку податкового боргу, контрольно-перевірочну роботу, досудове слідство та врегулювання податкових спорів.

А ще були обіцяні ДФС десятки мільярдів гривень, які мали надійти до бюджету за рахунок закриття схем, пов’язаних з функціонуванням «податкових ям», контрабанди, тіньового ринку алкоголю. Натомість, незрозумілі втрати бюджету тільки збільшилися, і з початку року бюджет з незрозумілих причин недоотримав понад 30 млрд. грн.

Тому у керівництва Державної фіскальної служби є вибір. Або стати, нарешті, відкритими та прозорими, припинити дозовано подавати нам результати своєї діяльності, або зробити мужній крок і подати у відставку.

За вами вибір, Ігорю Олеговичу Білоус (голова ДФС).

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Опитування

Необходима ли Украине 4-ая волна мобилизации?