RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Підвищення пенсій: хто став багатшим у липні, а кому чекати до зими

Підвищення пенсій торкнулося майже 7 мільйонів пенсіонерів

Підвищення пенсій торкнулося майже 7 мільйонів пенсіонерів Фото: UNIAN

Пенсії українців зростають. Так, за перші шість місяців 2019 року збільшився середній розмір пенсій, а з 1 липня зросла мінімальна пенсія. "Апостроф" з'ясував, кому і на скільки збільшили пенсії, і коли чекати подальшого зростання пенсійних виплат в Україні.

Середній розмір пенсії в Україні станом на 1 липня 2019 року становить трохи більше 3 тисяч гривень (3005,96 гривні). Такі дані оприлюднив у Facebook Пенсійний фонд країни. Всього на поточний момент в Україні налічується 11,3 мільйони пенсіонерів.

Для порівняння: у січні нинішнього року, за даними Міністерства фінансів, середня пенсія становила 2645,66 гривні.

Пенсії по мінімуму

Від липня в країні також збільшилася мінімальна пенсія. Якщо до цього вона становила 1497 гривень, то тепер - 1564 гривні. Це підвищення обумовлене збільшенням розміру прожиткового мінімуму: згідно з держбюджетом України на 2019 рік із 1 липня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, а саме до нього прив'язана мінімальна пенсія, встановлений на рівні 1564 гривні.

Також збільшилася максимальна пенсія, яка також прив'язана до прожиткового мінімуму (10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність), - до 15 640 гривень.

Як повідомили в Пенсійному фонді, у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму, крім "мінімалки" і "максималки", перерахунку, зокрема, підлягають доплати за понаднормативний стаж, надбавки до пенсій за особливі заслуги перед Україною, доплати до пенсій ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, учасникам бойових дій, "чорнобильцям", почесним донорам.

У цілому, підвищення торкнулося майже 7 мільйонів осіб, тобто більше половини всіх пенсіонерів.

Усі прив'язані до прожиткового мінімуму підвищення, що відбулися 1 липня 2019 року, Пенсійний фонд звів в єдиній таблиці.

Є й інші підвищення. Так, з 1 липня до 2 тисяч гривень збільшилися пенсії громадян, які отримували раніше "мінімалку" і які мають повний страховий стаж, який становить 30 років для жінок і 35 років для чоловіків. У даному випадку, мова йде про трохи більше ніж 2,5 мільйона осіб.

А судді хто?

У першій половині 2019 року пенсії українців значно зросли - в середньому на 13,6%, підрахували експерти громадської організації "Національна рада економічного розвитку". Глава організації Олексій Дорошенко на свій сторінці в Facebook написав, що найбільше - майже на 58% - зросли пенсії суддів, які станом на 1 липня в середньому становили 45 305 гривень. На 20,4% - 2402 гривні збільшилися пенсії за інвалідністю, на 18% - пенсії у зв'язку з втратою годувальника. Пенсії за вислугу років підросли до 1 липня на 11% - в середньому до 2773 гривень. Найменше - на 3,1% - зросли військові пенсії - до 4827 гривень.

Слід нагадати, що загальне збільшення пенсій пов'язано з їх автоматичним перерахунком у березні 2019 року в рамках прийнятої в жовтні 2017 року пенсійної реформи. Зростання становило 17-20%.

Прем'єрські перспективи

Коли тепер чекати нового підвищення? Оскільки виборча кампанія добігла кінця, очевидно, нескоро. Правда, лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко, яка не залишає надій на те, щоб знову - вже втретє - очолити уряд, обіцяє виборцям подальше підвищення пенсій. При цьому вона справедливо зазначає, що зростання числа тих, хто проголосував за її партію на парламентських виборах 21 липня, збільшує її шанси на прем'єрство, а, значить, на підвищення пенсій для громадян.

Поки складно сказати, хто буде наступним українським прем'єром. Проте, цілком очевидно, що в кінці нинішнього року, а, точніше, 1 грудня, мінімальна пенсія знову збільшиться в зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму відповідно до держбюджету до 1638 гривень (прожитковий мінімум в Україні переглядається двічі на рік - 1 липня та 1 грудня).

Нинішній прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який перед парламентськими виборами невтомно розповідає про успіхи свого уряду і ділиться планами майбутніх звершень, недавно анонсував із 1 січня 2020 року підвищення для військових пенсіонерів - на 25%.

Крім того, в березні 2020-го, як і в нинішньому році, буде здійснено масовий автоматичний перерахунок пенсій у рамках пенсійної реформи - якщо, звичайно, як заявив нещодавно віце-прем'єр Павло Розенко, новий уряд не скасує це підвищення.

Однак, як знати, може, нова влада продовжить славні традиції "папєредніков" у вигляді пенсійних подачок на кілька гривень, представляючи це як невсипущу турботу про підвідомче населення.

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту