RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Укрнафта" знову шантажує державу: чого домагається Коломойський

"Укрнафта" є найбільшим нафтовидобувником країни

"Укрнафта" є найбільшим нафтовидобувником країни Фото: УНІАН

Компанія "Укрнафта", яка знаходиться під контролем олігарха Ігоря Коломойського, закликає уряд і президента надати їй пільги в зв'язку з епідемією коронавірусу і падінням цін на нафту. В іншому випадку, "Укрнафта" погрожує зупинити виробництво - але такий шантаж застосовується олігархом не вперше. У суті справи розбирався "Апостроф".

ПАТ "Укрнафта", в якому українська держава, принаймні, формально, є мажоритарним акціонером, закликає українську державу звільнити компанію від сплати рентних платежів до кінця 2020 року або тимчасово в п'ять разів знизити розмір таких платежів для нафти і газового конденсату.

Про це, згідно з повідомленням "Укрнафти", йдеться в листі виконувача обов'язків глави компанії Олега Геза на адресу президента і уряду України. Лист датований від 24 березня 2020 року.

Нагадаємо, державі в особі НАК "Нафтогаз України" належать в "Укрнафті" 50% плюс 1 акція, а 42% акцій у власності структур близьких до Ігоря Коломойського. При цьому саме олігарх фактично контролює "Укрнафту".

Така подвійність ситуації проявляється досить часто. З одного боку, "Укрнафта", коли їй це вигідно, веде себе досить незалежно, інколи відверто нахабно. Але, коли настають важкі часи, як зараз, тут же згадує, що держава - її мажоритарний акціонер.

Зараз "Укрнафта" скаржиться, що компанія страждає від двох "нищівних факторів": падіння попиту на нафтопродукти через пандемію коронавірусу і рекордно низькі ціни на нафту у світі.

"Через обмеження на пересування внаслідок карантинних заходів компанія очікує скорочення споживання нафтопродуктів на рівні 15-20%. У той же час, ціни на нафту марки Urals (російська еталонна марка, - "Апостроф") - головний индикатив для продажу нафти українського походження - впали до рівня 19-23 доларів за барель, що істотно нижче рівня повної собівартості нафти "Укрнафти" з урахуванням рентної плати та інших платежів до бюджету", - йдеться в листі керівника "Укрнафти".

Більш того, в документі йдеться про те, що ситуація ускладнюється тим, що раніше "Укрнафта" накопичила близько 420 тисяч тонн нафти і конденсату, які були здобуті в період з грудня 2019 року по березень 2020 року, і які компанія не змогла реалізувати на державних аукціонах через те, що "стартові ціни, які встановлюються державою,не відповідали ринковому рівню та покупці відмовлялися купувати сировину". При цьому, рентні платежі за ці обсяги сировини були сплачені за діючими на момент оплати цінами, які були значно вищими за нинішні.

"Компанія вказує на те, що реалізація цього обсягу сировини за поточними низькими цінами призведе до прямих фінансових втрат", - йдеться в листі.

Навчання на АЗС УкрнафтаФото: УНІАН

Це звучить трохи дивно: спочатку компанія скаржиться, що не змогла продати сировину, тому що ціни були занадто високі, а буквально слідом заявляє, що ціни стали занадто низькими. Ну, добре - бувало й не таке.

Дальше більше. У ситуації, що склалася, виробнича діяльність компанії, резюмують в "Укрнафті", стає збитковою, і їй загрожують фінансовий колапс і зупинка виробництва.

Тут ми маємо справу з класичним шантажем, який так любить використовувати "Укрнафта". Практично щороку компанія погрожує зупинити виробництво, якщо ті чи інші дії державних органів йдуть в розріз з інтересами її фактичного господаря. Так, наприклад, було в 2017 році, коли "Укрнафті" не продовжували ліцензії на видобуток газу на родовищах в Сумській області через те, що компанія заборгувала велику суму з податкових виплат, при цьому зупинка видобутку автоматично вела до припинення газопостачання цілого ряду населених пунктів у Сумській області.

Але вихід з такого тяжкого становища є: "Укрнафта" пропонує уряду ввести "податкові канікули" зі сплати рентних платежів до кінця 2020 року - справедливості заради відзначимо, що просить вона це не тільки для себе, але і для всіх нафтогазовидобувних компаній. Як варіант пропонується на законодавчому рівні тимчасово знизити рентні ставки для нафти і газового конденсату з 31% до 6%.

Ну і, нарешті, "Укрнафта" не виключає, що держава в особі "Нафтогазу" викупить непродані обсяги нафти і конденсату за цінами того жаукціону - тобто за цінами, суттєво вищими за нинішні. При цьому, "Укрнафта" апелює до того, що це є обов'язком "Нафтогазу", як передбачено вітчизняним законодавством.

Зазвичай в таких випадках кажуть: "ні сорому, ні совісті". Як вже було сказано вище, "Укрнафта" згадує про державу як про свого головного акціонера лише в тому випадку, коли їй потрібна від цієї держави допомогу. Та й то, робить це у формі шантажу і завуальованих погроз. Однак коли справи йдуть непогано, загрози компанії на адресу держави стають вельми прозорими.

Проявляється це, зокрема, в тому, що "Укрнафта" регулярно судиться з державою - нагадаємо, своїм головним акціонером. Так, буквально днями, Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов "Укрнафти" до Кабінету міністрів, скасувавши дію його постанови про розмір дивідендів, які компанія повинна була сплатити до держбюджету за 2018 рік. У квітні 2019 року уряд своєю постановою збільшив норматив відрахування дивідендів до держбюджету з 75% до 90%, для компаній чий прибуток перевищує 50 мільйонів гривень. Прибуток "Укрнафти" за 2018 рік склав 6,44 мільярда гривень, відповідно, на виплату дивідендів вона повинна була направити 5,8 мільярда гривень. Однак компанія в своєму позові посилалася на незадовільний фінансовий стан, зокрема, на податковий борг (9,14 мільярда гривень) і збиток (11,16 мільярда гривень), які утворилися ще в попередній період.

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов "Укрнафти" до Кабінету міністрівФото: pixabay.com

І, якщо судитися з державою "Укрнафта", схоже, вважає своїм обов'язком, то свої борги перед державою віддавати не поспішає.

Як відомо, на початку 2020 року "Укрнафта" підписала з "Нафтогазом" мирову угоду в суперечці про 2 мільярди кубометрів газу, який "Укрнафта" видобула в 2016-2012 роках, і за який зажадала доплати від свого мажоритарного акціонера, подавши на нього до суду. При цьому, поки тривала суперечка, "Укрнафта", діючи за звичною схемою, накопичувала борг з виплати податків до держбюджету. В результаті, на момент врегулювання спору загальна податкова заборгованість "Укрнафти" з урахуванням штрафів і пені досягла близько 30 мільярдів гривень. Разом з тим, в рамках мирової угоди "Укрнафта" як раз і отримає 30 мільярдів гривень - 15 мільярдів гривень в якості компенсації за ті самі спірні 2 мільярди кубометрів газу, і ще майже стільки ж у вигляді передоплати за газ, який компанія буде добувати в майбутньому. компанія всі ці кошти повинна направити до держбюджету в якості погашення податкового боргу. Тобто, іншими словами, "Укрнафта" в черговий раз познущалася над державою.

І ось "Укрнафта" знову вирішила шантажувати державу. Потрібно враховувати те, що "Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією України - на її частку припадає не менше 70% всього нафтовидобутку країни. Крім того, не слід забувати, що під контролем Ігоря Коломойського знаходиться єдиний нафтопереробний завод в Україні - Кременчуцький НПЗ ( "Укртатнафта"), в зв'язку з чим важелів впливу у олігарха вистачає.

Тому зараз у зв'язку зі згаданим листом "Укрнафти" виникає логічне запитання: як поведе себе держава - знову прогнеться під Коломойського, або покаже принциповість? Запасаємося попкорном і спостерігаємо.

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі