RU  UA

Понеділок, 7 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.75
НБУ:USD  40.85

"Було якось катастрофічне горіння торфу". Чи погіршується ситуація із забрудненням повітря в Києві

Київ Фото: facebook.com/kyivcity.gov.ua

Високий рівень забрудненості повітря фіксується у столиці кожної осені. Нинішня осінь теж не стала виключенням. І, здається, кияни мали б до цього вже звикнути. Але – ні. Кожної осені ця тема у ЗМІ порушується знову і знову. Кожний раз екологи пояснюють причини забрудненості, а лікарі розказують про негативні наслідки для здоров'я. Тож, наскільки поганою є ситуація з якістю повітря у Києві та чи можна її виправити, читайте в матеріалі "Апострофа".

Як відомо, погіршення якості повітря в Києві в основному стається восени. Зумовлено воно кількома факторами.

Перший фактор - метеорологічні умови. "Восени відбувається так звана температурна інверсія. Це явище, коли на висоті повітря температура збільшується, а не зменшується, як зазвичай. А тому над Києвом створюється так званий “ковпак”. Він перешкоджає розсіюванню речовин, які забруднюють повітря", - пояснює в розмові з "Апострофом" еколог Микола Щепець.

Ситуацію може погіршувати відсутність вітру.

Те ж саме пояснили і в Міністерстві довкілля. За словами фахівців, щороку восени через перепади температур вдень і вночі відбуваються температурні інверсії, які викликають накопичення шкідливих речовин у приземному шарі повітря. Тепле повітря та вологість призводять до туману, і шкідливі речовини з різних джерел викидів майже не розсіюються. Це впливає на якість повітря та показники забруднення.

Другий фактор – це, власне, самі шкідливі речовини, які викидаються в повітря.

"Задимлення і запилення пов'язано з літньо-осіннім горінням торфу і сухостою, - каже Микола Щепець. - Навколо Києва повно торфовищ і спекотна погода призводить до їх запалення. І ось тут, як раз ситуацію погіршує належність вітру. Якщо він дує в бік Києва, то над містом висить смог".

Але, на думку еколога, це не катастрофа. "Катастрофічне горіння торфу було в 1979 році, коли горіння охопило торфовища на території не тільки тодішньої УССР, але й Білорусії та РСФСР", - згадує Щепець.

За словами еколога, таке забруднення повітря є сезонним.

Третій фактор, який, безумовно, впливає на якість повітря – викиди шкідливих речовин від вихлопів автомобілів та об'єктів енергетики.

"Київ переповнений бензиновим та дизельним транспортом і вихлопи з нього забруднюють повітря. Найбільш критична точка забруднення в Києві – Бесарабка. Район розташований у низовині і там сходиться кілька шляхів і постійно стоять корки", - пояснює еколог.

"У місті дуже невтішна ситуація з транспортом. Він у нас поганий, я би сказав, жахливий. І статистика свідчить, що з року в рік все менше людей користуються міським транспортом. Причому спад колосальний — приблизно за п'ять років пасажиропотік зменшився вдвічі. Киянин краще витратить гроші на таксі чи бензин для власного авто і стоятиме в заторах, аніж користуватиметься громадським транспортом", - зазначив урбаніст Дмитро Макагон.

За словами Миколи Щепця, транспорт буде ще довго впливати на повітря в Києві.

"Урбаністи кажуть, що треба замінювати бензинові та дизельні авто на електричні, треба обмежувати кількість транспорту у столиці та пересаджувати людей на громадський транспорт, який має бути теж електричним. Це правильно. Але наразі це нереально, - зазначає еколог. - Ще нікому в світі не вдалося повністю замінити бензинові та дизельні авто на електричні. Це станеться, але не так скоро. Цей процес еволюційний".

А от що стосується ТЕЦ, то вони на забрудненість повітря у столиці не впливають: "В нас ТЕЦ вже давно не працюють на вугіллі, вони споживають газ, тому повітря не забруднюють", - каже Микола Щепець.

Безумовно, забрудненість повітря відчувають люди, які страждають на астму, захворювання легень, або люди похилого віку, зазначають медики.

Між тим, за словами Миколи Щепця, Київ не є містом із найбільш забрудненим повітрям.

"Справа в тому, що такий мегаполіс, як Київ, не може бути стерильно чистим. Але наша столиця порівняно з іншими мегаполісами знаходиться у значно кращому стані. У нас 37 000 гектарів Києва становить зелена зона: парки та сквери, ще 10 000 гектарів – це водойми", - зазначає еколог.

"На мій погляд, здіймати шум з приводу того, що в Києві великий рівень забрудненості повітря і тут жити неможливо, не варто. Як кажуть, не так страшний чорт, як його малюють. Я бачив, який смог стоїть у Празі. Там з одного боку дороги не видно іншого. А саме місто чисто прибране", - підсумував Микола Щепець.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Київ

Читайте також

Знесення садиби Зеленських: всі подробиці цього скандалу

Власники знесеної Садиби Зеленських у Києві мають відновити її у колишньому вигляді, тепер це пам'ятка архітектури