RU  UA

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Культура

У Києві оживили героїню легендарного фільму: її голос нікого не залишить байдужим

Проня Прокопівна заговорила українською

Проня Прокопівна заговорила українською

Біля Андріївської церкви відзначили 60-річний ювілей виходу легендарного фільму "За двома зайцями". На честь знаменної дати скульптурній композиції надали голоси. Відтепер, якщо потерти перстень Проні Прокопівни чи брошку Голохвастова, можна не лише ухопити щастя, а й почути героїню кінофільму, яка говорить популярні цитати оригінальною українською мовою. Переконалася у цьому і журналістка "Апострофу".

Фільм "За двома зайцями", що оповідає пригоди "палікмахтера" Голохвастова, вже давно став класикою і розійшовся на цитати. Тепер їх можна почути акурат біля входу в Андріївську церкву, де мало відбутися весілля Проні Прокопівни та її хитрого нареченого.

"Фрази, які тут звучать, стали насправді крилатими. Пам’ятаєте, сцени, коли Проня Прокопівна чекає на свого нареченого - якими фразами, в якій позі його зустріне?" – говорить представниця організаторів проекту Інна Тохтарова.

Для багатьох перехожих, які знайомі з фільмом, було дивно почути з вуст героїв фільму рідну мову – адже фільм вийшов у широкий прокат саме російською. Менше з тим, мало хто знає, що оригінальна версія стрічки – україномовна. Її у 2013 році знайшли в маріупольських архівах. Там вона покривалась пилом і час від часу тішила місцевих глядачів старшого віку. Але ж в українському форматі цитати звучать набагато колоритніше!

"Обирали фрази разом із експертами кіностудії Довженка. Фрази ці мали вписуватися в контекст самого пам’ятника: коли Голохвастов починає робити пропозицію, коли Проня Прокопівна дізнається про нечесність його намірів - ці обрані фрази добре пасують до пози скульптури", - говорить керівниця проекту Юлія Соловей.

Самій скульптурі вже більше 20 років, і недарма вона тут стоїть. Поділ, Андріївська церква, Володимирська гірка – певним чином дійові особи фільму. Скульптура Проні і Голохвастова приваблює до себе туристів, поряд із нею фотографуються іноземці і труть скульптурні фрагменти на щастя – наприклад, якщо кортить одружитися. Щоправда, з огляду на сюжет фільму, традиція виглядає дещо сумнівно (за сюжетом, Голохвастов хотів одружитися з багатою Сонею, хоча освідчувався іншій).

"Потерти каблучку – це означає, що ти можеш знайти собі нареченого, а якщо хочеш знайти собі класну наречену – маєш потерти жука на піджаку у Голохвастова, - розповідає Інна Тохтарова. - І все це ми робимо для того, щоб бути свідомими. Ти потер пам’ятник – продезинфікував руки. Це чудове продовження проекту бренду Smile "Три на удачу".

Відтепер потерти каблучку чи жука – це не просто одружитися, а й почути фрази з кінофільму голосами героїв. Озвучка вмонтована всередину скульптури – організатори не захотіли давати подробиці, залишивши за собою право створити флер дива.

Гід, яка проводить екскурсії для євреїв, розповідає, що її клієнти не бачили фільму, але жваво цікавляться скульптурною композицією.

"У мене є авторська екскурсія – "Де здійснюються бажання". Звісно, ми тут тремо все, що можна потерти. Люди запитують, що це за пам’ятник, і я розповідаю про український фільм і про те, що необхідно потерти, щоб збулось те чи інше. І якось увечері всі вже потерли, що могли, аж раптом підбігає дівчина і кричить, що вона зовсім забула, що їй ще й заміж треба – і вертається терти обручку. А взагалі з голосами – чудова ініціатива, впевнена, що захоплених відвідувачів буде в рази більше".

Організаторами й втілювачами ініціативи виступили бренд Smile, кіностудія Довженка, представники бізнес-кіл та міської влади. На відкритті була присутня донька Людмили Алфімової (монашка Миронія), Єлизавета Родиченко, нині теж заслужена артистка України. На момент виходу фільму поважній нині пані було всього 5 років!

"Сьогодні ми мали почути це українською мовою! Минуло стільки десятиліть, а цей фільм згадували, згадують і будуть згадувати. Бо ми дуже багато цитуємо з цього фільму - чоловік і діти часто цитують ці фрази. І ця картина ще багато десятиліть буде жити з нами, нашими дітьми, онуками й правнуками. Бо вона на століття", - говорить Єлизавета Рудиченко.

У скульптуру вмонтовані п’ять висловів, крилатих цитат. Які? Про це можна дізнатись, потерши скульптуру. Але варто поквапитись, бо розмовлятиме вона лише до 24 листопада.

Натомість організатори планують озвучити й інші контактні скульптури в Києві. А скульптура Проні й Голохвастова буде не лише говорити, а й підсвічуватися – все заради ефектних фото у вечірню годину.

Читайте також

Авангард - наш: в Києві відкрилась виставка світового мистецтва, яке зародилось в Україні

Виставка, що відкрилася у музеї історії Києва, стала першим кроком у створенні музею українського авангардизму