RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Корупція, яка вразить: у Києві відкрилась унікальна виставка

Митці показали корупцію, з якою ми стикаємося щодня

Митці показали корупцію, з якою ми стикаємося щодня Козаки в степу. Перед лицем незаконної забудови Фото: Corruptionism

У Національному художньому музеї України з нагоди дня боротьби з корупцією, який відзначається 9 грудня, відкрилась унікальна виставка картин про корупцію в українському суспільстві. Ініціаторами проекту Corruptionism виступила Антикорупційна ініціатива ЄС (EUACI). "Апостроф" також бачив унікальні “ремейки” відомих творів українського мистецтва.

Новий напрям у мистецтві

Назва Corruptionism навіює асоціації з течією у мистецтві - наприклад, імпресіонізм, реалізм чи модернізм. І це не випадково. До цього часу про корупцію писали й знімали розслідування журналісти, але вперше її зобразили саме художники в рамках гучного проекту, додавши до красивих пасторальних образів незаконну висотку чи паркування.

"Ми вирішили взяти українські твори мистецтва, і додати до них фрагменти, які ілюструватимуть корупцію. Але не хвилюйтесь, жодний витвір мистецтва не постраждав", - пояснює Аллан Паг Крістенсен, керівник Антикорупційної ініціативи ЄС та організатор виставки.

Що ж являють собою ці витвори мистецтва? На одній картині з'явилась недоречна забудова, на іншій живописний ліс порідшав від видобутку бурштину, а через недолугу парковку мама з дитиною не має гадки, як пройти до дитячого майданчика.

Читайте: "Зеленій" владі нецікаво боротися з корупцією, вона взяла її в полон - екс-генпрокурор України

"Сподіваємося, що картини будуть не лише ілюструвати сьогодення, а й надихати на обговорення, - говорить Аллан Паг Крістенсен. - Україна дуже прогресує в боротьбі з корупцією. Вона робить величезні кроки й багато чого досягає. Якщо раніше вважалось, що політики недоторкані, то нині багато з них за це навіть опинився за гратами".

Паром на Дніпрі, куди вже не зможуть потрапити пасажири

У проекті взяли участь кілька молодих художників - організатори не розголошують їхні імена. Всього лише за п’ять днів вони переосмислили відомі українські полотна, надавши їм додаткового сенсу, що мав би створити ефект ляпасу. Адже в повсякденному житті люди часто не помічають ані висоток, ані паркування під ногами, сприймаючи це як щось буденне.

"Зазвичай ми дивимося на ці речі як норму. Але саме у витворах мистецтва, які ми споглядаємо, щоб надихнутися, відволіктись від буденності, побачити щось прекрасне - вони особливо ріжуть око", - пояснює Ірина Шиба, заступниця керівника Антикорупційної ініціативи ЄС.

"Це додана реальність, яка може говорити про інший вимір сприйняття корупції. Ми звикли, як змінюється місто, природа, навколишнє середовище так, що ми навіть не сприймаємо це як проблематику", - говорить Юлія Литвинець, директорка Національного художнього музею.

Сім'я на відпочинку в тіні незаконної автостоянкиФото: Corruptionism

У Києві некомфортно через корупцію

П’ять полотен - п’ять знайомих до болю ситуацій. У сатиричний спосіб художники показали, як давні люди жахаються того, що кияни бачать щодня. Козаки, їдучи чистим полем, раптом угледіли посеред поля хмарочос. Музики на пероні дарма чекають на електричку - рухомий склад зламався, бо кошти пішли невідомо куди. Паром з річки не може зійти на берег, адже там незаконно стоїть паркан. Такий самий нещодавно демонтували в Гідропарку - довжина незаконно спорудженого паркану сягала 100 метрів.

Заступниця керівника Антикорупційної ініціативи ЄС Ірина Шиба говорить "Апострофу", що метою було показати не лише столичні проблеми - всі ці речі притаманні для будь-якого великого міста. Тому планують показувати виставку і в інших містах. Разом з тим, організатори виставки визнають - у Києві корупція досягла такого рівня, що в місті вже не комфортно перебувати.

"Мені дуже близька проблема - незаконні парковки. Вони просто не дозволяють жителям комфортно почуватися у місті. На свята ми всі поспішаємо покинути місто і потрапити у європейські Відень, Мілан чи Барселону, або ж у гори, бо ми не хочемо залишатися в Києві. Наша столиця не є комфортною для життя. І це насправді яскравий прояв корупції", - говорить "Апострофу" Ірина Шиба.

Організатори виставки закликають людей не мовчати, а перевіряти інформацію про підозрілі об’єкти на сайтах YouControl, ProZorro. А в разі виявлення сумнівної інформації звертатись до відповідних органів - НАБУ, САП - та залишати відгук на Dozorro.

Музики втомилися чекати на електричкуФото: Corruptionism

Як Тарас Тополя воює з корупцією

Лідер гурту “Антитіла” Тарас Тополя був серед гостей заходу в якості запрошеного гостя. Розповів, що мав досвід звернення до НАБУ. А ще повідав цікаву історію власного вияву небайдужості.

"Я народився на Куренівці, і на перетині вулиць Копилівська та Петропавлівська знаходився пункт прийому склотари. Я вже до нього звик. Навколо там кіоски, все це незаконно дивним чином працювало, а потім я помітив, що там почалась реконструкція, - розповідає фротмен гурту "Антитіла". - І на паспорті об’єкту було написано, що це реконструкція для мистецької дитячої школи. Потім у якийсь момент я приїжджаю (нині вже в тому районі не мешкаю), а там відкрився новий супермаркет. Жодної мистецької школи. Що я роблю? Звертаюсь до Міністерства культури дати пояснення. Мінкульт іде назустріч і починає це з’ясовувати. Потім виявляється, що дуже багато відомств задіяних у цій історії".

У буковому лісі після видобутку бурштину

Тарас Тополя визнає, що об’єктивно не кожен здатен пройти цей шлях - повідомити про корупцію, витратити час і кошти.

"Адже за це можна й життя поставити під загрозу. Бо коли ми говоримо про боротьбу з корупцією - це величезні гроші, за які можна постраждати", - говорить співак.

Організатори виставки сподіваються, що корупція символічно залишиться лише на картинах - як нагадування про далеке минуле.

А киян та гостей міста закликають поквапитись до музею - бо виставка триватиме лише до 12 грудня.

Читайте також

Авангард - наш: в Києві відкрилась виставка світового мистецтва, яке зародилось в Україні

Виставка, що відкрилася у музеї історії Києва, стала першим кроком у створенні музею українського авангардизму