RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий рік по-київськи: фабрика іграшок, новорічний музей та найбільша в Європі ковзанка

Одна з найяскравіших новорічних локацій столиці розташована на ВДНГ

Одна з найяскравіших новорічних локацій столиці розташована на ВДНГ Фото: ВДНГ

Національний комплекс Експоцентр України традиційно ближче до свят перепрофілюється в зимове містечко. 11 грудня офіційно стартував фестиваль “Зимова країна на ВДНГ”, де є все, і навіть більше, щоб ощасливити дітей та дорослих. “Апостроф” у рамках прес-туру дізнався, які сюрпризи приготувало керівництво ВДНГ цього святкового сезону.

Важкі часи потребують дозвілля

Вже традиційно щороку на зимові свята на ВДНГ влаштовують феєрію небачених розваг та візуальних чудес. Цього року очікується дуже яскраве видовище - адже створено 20 локацій для дозвілля, і деякі з них вперше з'являться для киян та гостей столиці.

“Ми робимо казку - так, як ми її бачимо. Ми вважаємо, що це сьогодні потрібно, бо важкі часи, багато є чим перейматись і потрібен час на якісне дозвілля", - говорить директор Експоцентру Євген Мушкін.

Зимова країна на ВДНГ - це найбільший зимовий парк і фестиваль розваг в Україні. Цього року до традиційних розваг, які ваблять сюди дітей і дорослих, додаються такі, як проект Флуфландія, що являє собою величезний парад пухнастих гігантів.

На Різдво, 25 грудня, планують відкрити оранжерею, яка певний час була на реконструкції.

“Це буде тепле, затишне місце з чарівною атмосферою", - обіцяє директор ВДНГ.

Розваги просто неба

На ВДНГ цього року вирішили більшість розваг перемістити на повітря - передусім, через карантинні обмеження, Але й також через те, що перебування на вулиці приносить користь здоров’ю загалом. Тим паче, якщо це не просто прогулянки, а освоєння нової ковзанки - однієї з найбільших у Європі, яка сягає площі 2,5 тисяч квадратних метрів. Загалом на ковзанці може спокійно перебувати півтисячі людей - враховуючи всі карантинні норми.

Фото: ВДНГ

“Але не лише площа має значення. Ковзанка унікальна за конфігурацією: ми залили спеціальну льодову доріжку, можна кататися навколо фонтана і бути просто посеред зимової країни", - розповідає Євген Мушкін.

На ковзанці також можна освідчуватись у коханні - так журналістам сказали працівники “льодової арени”. Але це для дорослих.

Для дітей - інші принади. Наприклад, величезні, наче живі, іграшки, які виступають у ролі допомоги для невпевнених ковзанярів. Для початківців на ковзанці працюють навіть інструктори.

З практичних бонусів - більша, порівняно з минулим роком, територія для переодягання.

Та не лише ковзанка - на свіжому повітрі на відвідувачів чекає двоярусна карусель і шалені гірки на головній площі ВДНГ.

“Гірку ми оновили. Доросла сягає 60 метрів, а дитяча - 30. Ще там додано дуже атмосферний тунель зі світла: коли піднімаєшся з шайбою, на якій треба спускатись, ти йдеш просто по класному світловому коридору. Це надзвичайно круте місце для світлин", - говорить Євген Мушкін.

Фото: ВДНГ

Фабрика Різдвяних мрій

Унікальна нова локація, яка здивувала навіть примхливі уми журналістів - це так звані таємничі кімнати ельфів. Вже саме оформлення справляє враження: у цих тунелях та кімнатах декор та освітлення продумані до дрібниць і виглядають нетривіально.

Дітям показують, як виготовляти ялинкові прикраси зі скла, потім декорувати їх, і зрештою малеча вішає ці прикраси на ялинку. В напівтемній кімнаті юні відвідувачі записують свої бажання. І все це - під чутливим керівництвом казкових персонажів (ельфів).

“Апостроф” поспілкувався з двома “ельфинями” - сестрами Надією та Анастасією Чубенко. Дівчата вчаться на режисерів естради, а на ВДНГ працюють вже третій рік.

Минулого року вивчились на склодувів, і нині працюють ельфами: показують дітям, як створювати ялинкові прикраси.

“Мене звати Туся (ельфійське ім’я, - "Апостроф") і я склодув. Видуваю кульки зі скла, але всі вони незвичайні, кожна з них має свою мрію. Роблю я це за допомогою чарівного вогню", - розповідає Настя Чубенко.

Фото: Апостроф / Ярослава Тюпка

Після "Тусі" дітлахи переходять до іншої кімнати - до її сестри Наді.

"У мене образ Чупи - трохи божевільний образ, але це ельф із казочки, - розповідає "Апострофу" Надя Чубенко. - До мене приходять мрійники, я малюю візерунок, а мрійники мені допомагають - прикрашають блискітками".

Дівчата говорять, що навіть діти у віці 10-12 років охоче реагують на дива.

"Бачу, що діти щасливі. Вони вірять у дива. Минулого року не так вірили, а цього року вірять - я бачу різницю", - говорить Надя.

Музей Нового року

Ще одна нова локація - це музей ялинкових прикрас минулих епох. Він являє собою близько півсотні експонатів іграшок від XIX століття до кінця радянської епохи - родом із Німеччини, Чехословаччини, Греції та Радянського Союзу. Це експонати з активів трьох колекціонерок, які роками збирають іграшки давніх часів.

"Дві прикраси епохи 20-х років Радянського Союзу були продані американському фабриканту в Штати, потім його внуки продали їх на лондонському аукціоні, де я їх і взяла", - розповідає одну з колекційних історій Марина Лук’янова.

На виставці представлені іграшки картонні, із пап’є-маше, вати, пресованої вати, скла, дротяні. Найбільше з них походять з епохи 30-60-х років минулого століття. Є тут і ялинка в шафі - не всі знають, що так робили до 30-х років у Союзі.

Фото: ВДНГ

"Більшовики заборонили Різдво і Новий рік. Тому у 20-х роках ялинку ховали в шафу. У 1935 році в Кремлі прийняли рішення, щоб дозволити ялинку в оселях та на площах", - розповідає "Апострофу" колекціонерка Марина Лук’янова.

З вуст жінки дізнався “Апостроф” і про те, як взагалі виникла ялинкова кулька.

“Раніше ялинку прикрашали горіхами, цукерками, яблуками - тим, що було на столі, - розповідає “Апострофу” Марина Лук’янова. - Але одного року в німецькій Тюрінгії був неврожай яблук. І тоді склодуви видули кульки у вигляді яблук, а потім взяли й повісили на ялинку. Історія іграшки почалась із Лауша (місто в Німеччині, земля Тюрінгія, - "Апостроф"), і на виставці є одна прикраса саме звідти”.

Звісно, це далеко не всі цікавинки, які чекають на киян із настанням зимових свят на ВДНГ. Планета динозаврів, парк драконів, тропічна ферма, квест-атракціони і навіть унікальне сайбер-шоу у виконанні відомих українських артистів. А ще - ярмарки, розваги й неповторна святкова атмосфера, яка буде вабити на ВДНГ киян та гостей міста.

Читайте також

Авангард - наш: в Києві відкрилась виставка світового мистецтва, яке зародилось в Україні

Виставка, що відкрилася у музеї історії Києва, стала першим кроком у створенні музею українського авангардизму